2021.01.27 13:28 |Kategorija:  Cover news with delay

G. Landsbergis: parlamentaro V. Rakučio komentarai Holokausto tema nėra adekvatūs

Vilnius, sausio 27 d. (BNS). Valdančiųjų konservatorių pirmininkas užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako esąs pasipiktinęs Seimo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Valdo Rakučio komentarais Holokausto tema.

Ministro teigimu, Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną paskelbtam komentarui, kuriame kalbama apie žydų kolaboravimą su nacių ir sovietų režimais, trūko adekvatumo ir supratingumo, o Seimo nario paskelbta nuomonė neturi nieko bendro su partijos ar Vyriausybės nuostatomis. 

„Man pikta, labai žmogiškai pikta, kad pritrūko adekvatumo ir supratingumo. Seimo nario nuomonė neturi nieko bendro nei su mano pozicija, nei su nuostatomis, kurias gina mano atstovaujama partija ar Vyriausybė, kurioje dirbu“, – BNS atsiųstame komentare teigė G. Landsbergis.

Šiuo metu Paryžiuje viešintis ministras teigė vizito metu aplankęs Prancūzijos Šoa muziejų pagerbti Holokausto aukas.

„Šeši milijonai žydų visame pasaulyje, 200 tūkstančių vien tik mūsų krašte, mūsų kaimynų, kraštiečių, brolių ir seserų. Žmonių, be kurių negaliu įsivaizduoti Lietuvos istorijos. Širdyje turi įsirėžti žodžiai – mes niekada nepamiršime ir neleisime, kad tai pasikartotų“, – teigė G. Landsbergis.

Parlamentinės Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas Valdas Rakutis savo viešai paskelbtame komentare ragindamas ieškoti žydų genocido priežasčių minėjo žydų vaidmenį Holokauste ir represinėse sovietinėse struktūrose.

„Bet kaip gi su tais talkininkais? Kas tie žmonės, kurie perima baisias idėjas? Ar tai lietuvių tautos lyderiai, tokie kaip pirmasis savanoris Kazys Škirpa ar generolas Vėtra? O gal Antanas Smetona? Nepaisant didelio pastarųjų metų ažiotažo niekaip nepavyko įrodyti, kad holokaustą organizavo jie. Ne, tai visai kiti žmonės, dažnai neišsilavinę, linkę pasijusti svarbiais gavę šautuvą į rankas, kartais stipriai nukentėję nuo 1941 m. sovietinių represijų, kartais aklai vykdę įsakymus. Jie panašūs į stribus. Pažinkime juos, supraskime, kodėl jie taip darė. Juk holokausto vykdytojų netrūko ir pačių žydų tarpe, ypač getų savivaldos struktūrose. Mes turime garsiai įvardinti šiuos žmones ir pasistengti, kad panašių į juos neatsirastų vėl. Bet taip pat atsakyti į klausimą, kokios buvo pačių žydų pažiūros, kokios idėjos paskatino daliai žydų bendradarbiauti su sovietų valdžia, užimti svarbias pareigas represinėse sovietų struktūrose. Kartais priežasčių suvokimas leidžia suprasti ir pasekmes, nors ir nepateisina poelgių“, – rašė V. Rakutis. 

V. Rakutis pagal išsilavinimą yra istorikas. Jis yra dėstęs Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje, ėjo patarėjo pareigas Lietuvos kariuomenėje.

Autorius Vaidotas Beniušis

[email protected], +370 5 205 85 14, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55