2021.01.20 22:47 |Kategorija:  Cover news with delay

Kinija paskelbė sankcijų D. Trumpo administracijos pareigūnams už „suvereniteto pažeidimą“ (papildytas)

Pekinas, sausio 20 d. (AFP-BNS). Kinija įveda sankcijas beveik 30 buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos pareigūnų, įskaitant valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo (Maiką Pompėją), už šalies suvereniteto pažeidimus, trečiadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Kinija nusprendė taikyti sankcijas 28 asmenims, rimtai pažeidusiems Kinijos suverenitetą“, – sakoma URM pranešime, paskelbtame tuo pačiu metu, kai Vašingtone buvo inauguruotas D. Trumpo įpėdinis prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Prognozuojama, kad būsimoji J. Bideno administracija tęs griežtą politiką Kinijos atžvilgiu, bet taip pat daug daugiau dėmesio skirs tarptautiniam bendradarbiavimui – kitaip negu D. Trumpas, pasirinkęs izoliacionistų šūkį „Pirmiausiai – Amerika“.

„Per pastaruosius kelerius metus dalis antikiniškų politikų Jungtinėse Valstijose iš savanaudiškų politinių interesų ir išankstinio nusistatymo bei neapykantos Kinijos atžvilgiu, visiškai negerbdami Kinijos ir Amerikos žmonių interesų planavo, skatino ir įvykdė virtinę pamišėliškų žingsnių“, – pažymėjo Užsienio reikalų ministerija.

Šiais veiksmais buvo „šiurkščiai kišamasi į Kinijos vidaus reikalus, keliamas pavojus Kinijos interesams, įžeidinėjami Kinijos žmonės ir smarkiai trikdomi Kinijos ir JAV santykiai“, rašo URM.

Be M. Pompeo, Kinijos sankcijos bus taikomos D. Trumpo patarėjui prekybos reikalams Peteriui Navarro (Piteriui Navarui), nacionalinio saugumo patarėjui Robertui O'Brienui (Robertui O'Brajenui), valstybės sekretoriaus pavaduotojui Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono reikalams Davidui Stilwellui (Deividui Stilvelui), sveikatos apsaugos sekretoriui Alexui Azarui (Aleksui Azarui) ir JAV ambasadorei prie Jungtinių Tautų Kelly Craft (Keli Kraft).

Pekinas taip pat paskelbė sankcijas D. Trumpo buvusiam nacionalinio saugumo patarėjui Johnui Boltonui (Džonui Boltonui) ir buvusiam Baltųjų rūmų strategui Stephenui Bannonui (Stivenui Banonui).

Pareigūnams ir jų šeimų nariams bus draudžiama atvykti į žemyninę Kiniją, Honkongą ir Makao, sakoma URM pranešime.

„Jų ir su jais susijusių bendrovių bei institucijų galimybės užsiimti verslu su Kinija taip pat bus suvaržytos“, – pridūrė ministerija.

J. Bideno pasirinkti kandidatai vadovauti ekonomikos ir užsienio politikai siuntė signalų, kad jie neužbaigs Vašingtono pastangų kovoti su Kinijos piktnaudžiavimu prekybos srityje. Tikėtina, kad bent iš dalies bus tęsiama D. Trumpo politika, buvusiam lyderiui per pastaruosius ketverius metus įsitraukus į prekybos karą su Pekinu ir įvedus milijardų dolerių vertės baudžiamuosius muitus kiniškoms prekėms.

„Kinijos vyriausybė tvirtai pasiryžusi ginti Kinijos nacionalinį suverenitetą, saugumo ir pletros interesus“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

J. Bideno pasirinkta kandidatė į iždo sekretoriaus postą Janet Yellen (Džanet Jelen) ir Valstybės departamento vadovu siūlomas Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) užsiminė, kad naujoji administracija skatins investicijas, turinčias užtikrinti Amerikos įmonių ir darbininkų didesnį konkurencingumą Pekino atžvilgiu.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05