2021.01.20 19:46 |Kategorija:  Cover news with delay

Inauguruotas JAV prezidentas J. Bidenas: „Tai – demokratijos diena“ (papildytas)

Vašingtonas, sausio 20 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį po savo prisaikdinimo paragino šalį užtikrinti vienybę ir perspėjo, kad Amerikos laukia daug iššūkių, jam perimant vadovavimą daugialypės krizės apimtai valstybei.

„Tai – Amerikos diena, tai – demokratijos diena. Istorijos ir vilties diena“, – naujasis valstybės vadovas sakė ant JAV Kapitolijaus laiptų Vašingtone.

JAV kovojant su tūkstančių žmonių gyvybių nusinešusia koronaviruso pandemija ir tvyrant giliam politiniam susiskaldymui J. Bidenas perspėjo, kad šiems iššūkiams įveikti reikės „daug daugiau nei žodžių. Tam reikės visų sunkiausiai pagaunamo dalyko demokratijoje – vienybės.“

„Ginsiu Konstituciją. Ginsiu mūsų demokratiją. Ginsiu Ameriką. Ir viską duosiu jums – viską, ką darau jums tarnaudamas, galvodamas ne apie galią, o apie galimybes. Ne dėl asmeninių interesų, o dėl visuomenės gerovės. Ir kartu mes rašysime Amerikos vilties, o ne baimės, vienybės, o nes susiskaldymo istoriją. Šviesos, o ne tamsos. Padorumo ir orumo, meilės ir susitaikymo, didybės ir gerumo“ istoriją“, kalbėjo J. Bidenas.

Prezidentas taip pat pažadėjo bendradarbiauti su kitomis šalimis sprendžiant dabartines ir būsimas pasaulio problemas.

„Dirbsiu su visu pasauliu, kad spręstume problemas, likusias praeityje, o problemas, su kuriomis susiduriame šiandien, taip pat iškilsiančias rytoj“, – sakė jis.

„Štai mano žinia esantiems už mūsų sienų. Amerika paturė išbandymą, ir mes po jo tapome stipresni. Atkursime savo aljansus ir vėl užmegsime ryšius su pasauliu“, – pabrėžė J. Bidenas.

Ši žinia labai skyrėsi nuo jo pirmtako Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) izoliacionistinės politikos, kurios šūkis buvo „Pirmiausiai – Amerika“.

„Vadovausime ne vien savo jėgos pavyzdžiu, bet ir savo pavyzdžio jėga. Būsime stiprūs ir patikimi partneriai dėl taikos, pažangos ir saugumo“, – pridūrė J. Bidenas.

Prezidentas taip pat pažadėjo įveikti Jungtinėse Valstijose pastaruoju metu paaštrėjusį politinį ekstremizmą ir vidaus terorą.

Jungtinės Valstijose susiduria su „politinio ekstremizmo, baltųjų viršenybės šalininkų judėjimo, vidaus terorizmo iškilimu, kuriam turime duoti atkirtį ir kurį mes įveiksime“, pabrėžė jis.

Sakydamas inauguracijos kalbą J. Bidenas taip pat pagerbė tylos minute 400 tūkst. amerikiečių, tapusių koronaviruso aukomis, ir perspėjo, kad šalis galbūt žengia į pražūtingiausią pandemijos etapą.

„Mums reikia visų misų stiprybės, kad atlaikytume šią tamsią žiemą. Žengiame galbūt į patį sunkiausią ir pražūtingiausią viruso [epidemijos] laikotarpį“, – pabrėžė naujasis lyderis.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: