2021.01.20 11:31 |Kategorija:  Cover news with delay

Subsidijomis galės pasinaudoti dešimtys tūkstančių įmonių – A. Armonaitė

Vilnius, sausio 20 d. (BNS). Trečiadienį pradėjus veikti valstybės subsidijų smulkiam ir vidutiniam verslui priemonei, kuriai numatyta 150 mln. eurų, parama galės pasinaudoti dešimtys tūkstančių įmonių, o pinigai jas pasieks vėliausiai po 10 dienų, sako Ekonomikos ir inovacijų ministrė.

Tuo metu, anot Aušrinės Armonaitės, lengvatinių paskolų paketo užteks maždaug 400-500 įmonių.

„Kalbant apie paskolas, pretenduoti ir paskolas gauti galės tarp 400-500 įmonių, apie subsidijų priemonę galime kalbėti apie dešimtis tūkstančių verslų“, – trečiadienį žurnalistams sakė A. Armonaitė.

„Žinau, kad susidomėjimas yra didelis ir, matyt, yra natūralu, nes neveikia nė viena horizontali pagalbos priemonė, o karantinas yra nuo lapkričio 7 dienos“, – teigė ji.

Anot ministrės, pateikus paraišką pinigai įmones turėtų pasiekti vėliausiai per 10 dienų.

„Nuo paraiškos pateikimo savarankiškoms įmonėms Verslo paramos agentūra turės maždaug trijų dienų laikotarpį, gal šiek tiek ilgesnį, tas paraiškas vertinti ir kas savaitę visi įmonių sąrašai bus patvirtinami. Mes galime kalbėti, kad iki 10 dienų ir turėtų pasiekti subsidijos verslus“, – teigė ji.

Anot A. Armonaitės, apie 30 proc. apyvartos kritimą patiria virš 100 tūkst. įmonių, todėl ministerija galvoja apie tolesnę finansinę pagalbą nuo karantino ribojimų nukentėjusiems verslams.

„Turime omenyje, kad gali tekti dar šiek tiek prisidėti finansiškai prie šitos priemonės ir tokias galimybes mes vertiname. Pabrėšiu, kad tai tuomet būtų mūsų, Ekonomikos ministerijos, pinigai, mums nereikėtų didinti deficito“, – sakė ministrė.

Nukentėję verslai jau nuo trečiadienio gali kreiptis subsidijų ir paskolų iš naujo 180 mln. eurų pagalbos paketo.

Paraiškas įmonės gali teikti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sistemoje. Praėjusią savaitę Vyriausybei patvirtinus mokėjimo tvarkos aprašą, verslui šią savaitę buvo suteiktos dvi dienos su juo susipažinti.

Priemonė skirta smulkioms ir vidutinėms įmonėms, kurių apyvarta nuo lapkričio 1 iki sausio 31 dienos bus kritusi bent 30 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2019-2020 metais, o įmonės, kurių veikla buvo apribota gruodį, lapkričio apyvartos galės neįtraukti.

Kaip trečiadienį pranešė VMI, pradžioje teikti paraiškas subsidijoms kviečiamos savarankiškos įmonės. Pasak VMI vadovės Editos Janušienės, susijusios įmonės paramos gali tikėtis vasarį.

Kaip anksčiau sakė A. Armonaitė, vertindamos paraiškas, institucijos patikės įmonių deklaruojamu apyvartos kritimu, tačiau tiek VMI, tiek Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) pasiliks teisę patikrinti, ar realūs duomenys sutampa su pateikiamais.

Tuo pat metu ministerija jau ruošia antrąjį pagalbos itin nukentėjusiam verslui paketą, kurio vertė sieks 150 mln. eurų. Papildoma pagalba startuos ją suderinus su socialiniais partneriais, Vyriausybe ir Europos Komisija.

Autorius Paulius Viluckas

[email protected], +370 5 205 85 21, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: