2021.01.20 10:40 |Kategorija:  Cover news with delay

„Swedbank“ mažina šių metų šalies BVP prognozę iki 2,7 proc. (papildytas)

papildyta nuo 2-os pastraipos, dar papildysime

Vilnius, sausio 20 d. (BNS). „Swedbank“ sumažino šių metų Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozę iki 2,7 proc., tačiau mano, kad 2022 metais jis paspartės iki 4,2 procento.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sako, kad prognozė sumažinta dėl besitęsiančios pandemijos.

„Nepaisant to, kad mes jau matome progresą suvaldant situaciją, nemanome, kad tie suvaržyti paslaugų sektoriai, kurie dabar gauna labai ribotas pajamas – tai yra ir apgyvendinimo, ir maitinimo sektorius – jie negali tikėtis, kad jau pirmojo ketvirčio pabaigoje ar antrąjį ketvirtį vėl suklestės“, – spaudos konferencijoje trečiadienį kalbėjo N. Mačiulis. 

Pernai lapkritį „Swedbank“ jau mažino 2021-ųjų ūkio augimo prognozę iki 4 proc. (rugpjūtį skelbė, kad jis sieks 4,9 proc.). 

N. Mačiulio teigimu, dėl laiku nesuvaldytos antrosios pandemijos bangos Lietuvos ekonomikos atsigavimas šiek tiek vėluos, tačiau perspektyvos išlieka teigiamos.

Priešingai nei 2020-ųjų pavasarį, gyventojų lūkesčiai beveik nesuprastėjo, ir daugelis jų metų sandūroje matė šviesesnes šalies ekonomikos bei savo asmenines finansines perspektyvas. 

Pasak „Swedbank“, užsitęsusi antroji pandemijos banga Lietuvoje ir daugelyje Europos Sąjungos šalių privertė valstybes ilgesnį laiką varžyti verslo ir gyventojų mobilumą, todėl labiausiai pažeistų sektorių atsigavimas vėluoja.

„Swedbank“ ekonomistai rėmėsi prielaida, kad viruso plitimas smarkiai sulėtės antrąjį šių metų ketvirtį − dėl to bus galima atsisakyti daugelio apribojimų.

Tikimasi, kad viruso plitimą sustabdys tai, kad vis didesnė visuomenės dalis turės imunitetą, be to, vėlyvą pavasarį ir vasarą virusas plinta lėčiau.

„Vis dar negalime drąsiai teigti, kad ši pandemija netrukus bus jau praeitis. Viruso mutacijos, logistiniai vakcinų iššūkiai ar didelės visuomenės dalies nenoras skiepytis gali pavėlinti masinio imuniteto susiformavimą. Tai pakirstų gyventojų ir verslo lūkesčius, bei į dar gilesnę duobę nustumtų nuo turizmo priklausančius verslo sektorius“, − pranešime sakė N. Mačiulis. 

Jis atkreipia dėmesį, kad daugelis geopolitinių rizikų atslūgo – JAV protekcionistinė politika bent trumpam prislops, o „Brexitas“ įvyko be dramos, nes paskutinę minutę pavyko sutarti dėl laisvos prekybos. Vis tik prognozuojama, kad įtampa tarp Kinijos ir JAV bei Vakarų Europos valstybių išliks.

[email protected], +370 5 205 85 19, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: