2021.01.19 19:07 |Kategorija:  Cover news with delay
AP-Scanpix nuotr.

Rusijos opozicionierius A. Navalnas paskelbė tyrimą dėl „Putino rūmų“

Maskva, sausio 19 d. (AFP-BNS). Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas, kuris savaitgalį sugrįžęs į Rusiją buvo areštuotas, antradienį paskelbė tyrimą dėl prabangios valdos, jo teigimu, priklausančios prezidentui Vladimirui Putinui.

Opozicionieriaus tinklaraštyje paskelbtame tyrime ir drauge „YouTube“ paskelbtame dviejų valandų vaizdo įraše, padarytame prieš jo sugrįžimą į Rusiją, teigiama, kad ta valda verta 1,35 mlrd. dolerių (1,12 mlrd. eurų) ir kad už ją sumokėta „didžiausiu per istoriją kyšiu“.

Pranešime teigiama, kad valda Juodosios jūros pakrantėje yra 39 kartus didesnė už Monaką, kad joje yra kazino, įsikūręs 17 691 kv. m ploto name, čiuožykla, vynuogynas.

Taip pat teigiama, kad Rusijos Federalinei saugumo tarnybai (FSB) priklauso maždaug 7 tūkst. ha žemių aplink ir kad kompleksą finansavo artimi V. Putino sąjungininkai, tarp jų Igoris Sečinas, vadovaujantis didžiausiai šalyje naftos pramonės grupei „Rosneft“, ir magnatas, milijardierius Genadijus Timčenka.

„Tai atskira valstybė Rusijoje. Ir šioje valstybėje yra vienintelis, nepakeičiamas caras – Putinas“, – sako A. Navalnas.

Tyrimas paskelbtas kitą dieną po to, kai A. Navalnas, kuris sekmadienį buvo areštuotas Maskvos Šeremetjevo oro uoste, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją, buvo nuteistas 30 parų kalėti.

Iki sekmadienio 44 metų A. Navalnas gydėsi Berlyne po praėjusį rugpjūtį įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Kremliaus kritikas tvirtina, kad jį bandė nunuodyti FSB Vladimiro Putino nurodymu. Kremlius tai neigia.

Vasario 2 dieną teismas pradės svarstyti, ar lygtinę pusketvirtų metų įkalinimo bausmę, paskirtą A. Navalnui 2014 metais dėl kaltinimų sukčiavus, pakeisti realia laisvės atėmimo bausme.

Pirmadienį Kremliaus kritikas paragino savo šalininkus išeiti į gatves protestuoti prieš jo areštą. Opozicionieriaus sąjungininkai šeštadienį planuoja mitingus Maskvoje ir kituose šalies miestuose.

Naujas A. Navalno tyrimas, užbaigiamas raginimu rusams sukilti prieš valdžią, primena 2017 metų „YouTube“ paskelbtą įrašą, kuriame jis kaltino tuometinį premjerą Dmitrijų Medvedevą valdant prabangių valdų imperiją.

Tas tyrimas išprovokavo didelio masto opozicijos protestus.

Apie minėtą valdą prie Juodosios jūros ir šios valdos ryšius su V. Putinu 2010 metais pirmasis paskelbė verslininkas ir paslapčių viešintojas Sergejus Kolesnikovas, aprašęs ją atvirame laiške D. Medvedevui.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį kalbėdamasis su valstybinės naujienų agentūros „RIA Novosti“ korespondentu neteikė reikšmės A. Navalno pareiškimams ir pavadino juos neteisingais.

Vaizdo įrašas, paskelbtas drauge su A. Navalno tyrimu, per pirmąsias dvi valandas buvo peržiūrėtas 3 mln. kartų.

D. Peskovas sakė nematęs A. Navalno naujojo tyrimo apie esą V. Putinui pastatytus rūmus netoli Gelendžiko, bet pabrėžė, kad prezidentas tokios valdos neturi.

„Su tyrimu nesu susipažinęs. Tačiau iš karto galiu pasakyti, kad šita plokštelė sena. Prieš daug metų mes jau aiškinome, kad Putinas neturi jokių rūmų Gelendžike“, – sakė D. Peskovas, komentuodamas publikaciją leidiniui „Daily storm“.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: