2021.01.19 14:18 |Kategorija:  Cover news with delay

Kandidatas į JAV valstybės sekretoriaus postą žada atgaivinti Amerikos aljansus

Vašingtonas, sausio 19 d. (AFP-BNS). Išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pasiūlytas kandidatas į valstybės sekretoriaus postą Antony Blinkenas (Antonis Blinkenas) antradienį per jo kandidatūros svarstymą Senate paragins atnaujinti Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prezidentavimo metu susilpnėjusius aljansus, kad būtų galima veiksmingiau atremti grėsmes, keliamas tokių šalių kaip Rusija.  

„Galime atgaivinti mūsų pagrindinius aljansus – mūsų įtakos pasaulyje stiprinimo veiksnius“, – ketina pasakyti A. Blinkenas vėliau antradienį vyksiančiame Senato užsienio reikalų komiteto posėdyje. 

„Drauge galėsime geriau atremti grėsmes, keliamas Rusijos, Irano ir Šiaurės Korėjos“, -  rašoma iš anksto parengtame A. Blinkeno kreipimesi į komiteto narius. 

Kandidatas į valstybės sekretoriaus postą taip pat ketina pasakyti, kad Jungtinės Valstijos, pasitelkusios demokratines vertybes, gali „aplenkti konkurencinėje kovoje“ sparčiai kylančią Kiniją.     

A. Blinkenas kalbės apie „stiprėjančio nacionalizmo, mažėjančios demokratijos ir augančios priešpriešos su Kinija, Rusija ir kitomis autoritarinėmis valstybėmis pasaulį“.   

„Galime aplenkti konkurencinėje kovoje Kiniją ir priminti pasauliui, kad žmonių išrinkta valdžia gali dirbti savo žmonių labui“, – ketina pasakyti jis, parafrazuodamas prezidento Abrahamo Lincolno (Abraomo Linkolno) citatą apie demokratiją, praėjus dviem savaitėms po kadenciją baigiančio valstybės vadovo Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šalininkų surengto JAV Kapitolijaus šturmo.   

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: