2021.01.16 11:20 |Kategorija:  Cover news with delay

I. Šimonytė laiške EK priminė apie Astravo AE grėsmę

Vilnius, sausio 16 d. (BNS). Premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį išsiuntė laišką Europos Komisijos (EK) pirmininkei Ursulai von der Leyen (Urzulai fon der Lajen) ir vykdančiajam vicepirmininkui Valdžiui Dombrovskiui, kuriame primenama apie nesaugios atominės elektrinės Baltarusijoje keliamą grėsmę regionui ir Europos Sąjungai (ES).

Laiške premjerė pabrėžė, kad Baltarusija neįgyvendino ES patvirtintų branduolinės saugos rekomendacijų, todėl Astravo atominė elektrinė (AE) yra nesaugi ir negali pradėti veikti, pranešė Vyriausybės kanceliarija.

I. Šimonytė taip pat paragino ES neskirstyti šių rekomendacijų į svarbias ir mažiau svarbias, nes klaidos ar nelaimės atveju, pasekmės būtų dramatiškos

„Branduolinės saugos klausimu kompromisų negali būti, todėl svarbu įgyvendinti visas be išimties rekomendacijas. Negalime milijonų žmonių sveikatos ir gyvybės aukoti vardan politinių kompromisų su režimu, kurį Europos Sąjunga pripažįsta kaip neteisėtą“, – pabrėžė premjerė.

I. Šimonytė laiške atkreipė dėmesį, kad Baltarusijos pusė gali siekti pasinaudoti rekomendacijomis paskelbdama, kad elektrinė yra saugi, todėl ES ekspertų vizitai turi vykti ir ateityje. Anot premjerės, šie vizitai yra vienintelė galimybė stebėti, ar ir kaip Baltarusija įgyvendina rekomendacijas.

Laiške EK vadovybei taip pat priminta apie gruodžio mėnesio Europos Vadovų Tarybos priimtą sprendimą dėl nesaugios Astravo AE. Jame prašoma išnagrinėti galimas priemones neleisti elektrai iš nesaugių branduolinių jėgainių patekti į ES.

„Tikiuosi, kad Europa Komisija šį sprendimą įgyvendins pilna apimtimi ir laiku, o jos pastangos bus nukreiptos į tai, kaip tai padaryti, o ne, ar tai galima padaryti“, – teigė I. Šimonytė.

Laiške Vyriausybės vadovė taip pat informavo apie tai, kad Lietuva sieks peržiūrėti ankstesnės Vyriausybės sutartą elektros prekybos su trečiosiomis šalimis metodologiją. Metodologija turėtų įsigalioti tik po to, kai bus patvirtinta veikianti kilmės garantijų sistema. 

„Gruodžio pabaigoje kartu su Latvijos ir Estijos Vyriausybių vadovais sutarėme, kad po Astravo atominės jėgainės paleidimo, elektra iš Baltarusijos negalės patekti į Baltijos šalių rinką ir ja negalės būti prekiaujama. Taip pat įsipareigojome pagreitinti darbą dėl visų bendrų priemonių, kurios užtikrintų, kad elektra iš Baltarusijos į Baltijos šalių rinką nepateks nei tiesiogiai, nei per bet kurią kitą šalį“, – pabrėžė I. Šimonytė.

Laiške taip pat dėkojama už paramą įgyvendinant Lietuvai ir regionui strategiškai svarbius energetikos projektus.

Baltarusijos Energetikos ministerija trečiadienį pranešė, kad Astravo AE pirmasis blokas pasiekė nominalią 1170 megavatų elektros ir 3200 MW šilumos galią, todėl tęsiami statiniai ir dinaminiai bandymai, jie turėtų trukti 15 dienų, per tą laiką reaktorių planuojama sustabdyti.

Pirmąjį AE reaktorių pramoniniu būdu planuojama pradėti naudoti šių metų pirmąjį ketvirtį, o antrąjį reaktorių tikimasi įjungti 2022 metų pirmąjį pusmetį.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad Astravo AE statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Minskas atmeta kritiką. 

[email protected], +370 5 205 85 20, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55