2021.01.14 17:50 |Kategorija:  Cover news with delay

Ministerija apgailestauja dėl subsidijų, skirtų Rusijos atlikėjų koncertų organizatoriams

Vilnius, sausio 14 d. (BNS). Kultūros viceministrė, buvusi Lietuvos kultūros tarybos vadovė Daina Urbanavičienė teigia apgailestaujanti dėl situacijos, kai subsidijos už neįvykusius ar perkeltus renginius buvo skirtos bendrovėms, kurios planavo Rusijos atlikėjų Filipo Kirkorovo ir Michailo Šufutinskio koncertus. 

Viceministrė sako, kad skirstant subsidijas buvo vertinami tik ekonominiai ir teisiniai aspektai.

„Nuoširdžiai apgailestauju dėl susidariusios situacijos. Man dirbant Lietuvos kultūros tarybos pirmininke, skirstant subsidijas kultūros ir meno renginių organizatoriams pagal programos sąlygose nurodytus reikalavimus buvo vertinami tik ekonominiai ir teisiniai aspektai“, – BNS atsiųstame komentare teigė viceministrė.

„Galiu pasakyti, jog šiame kontekste minimų atlikėjų mintys ir veiksmai prieštarauja Lietuvos kultūros tarybos bei Lietuvos visuomenės vertybėms ir tarybos konkursuose, t. y. tose finansavimo priemonėse, kuriose atliekamas ekspertinis vertinimas, finansuoti nebūtų“, – kalbėjo D. Urbanavičienė.

Ji sako siūlysianti, kad būtų atliekamas ir ekspertinis vertinimas teikiant valstybės pagalbą verslui dėl pandemijos.

„Šiandieninė mano pozicija sudaro galimybes pasiūlyti sprendimus, kurie užtikrintų vertybinių nuostatų laikymąsi tokiose situacijose ir įtrauktų ekspertinį vertinimą teikiant valstybės pagalbą verslui. Būtinieji formalumai neturi ir negali užgožti kokybinio ir vertybinio pagrindo“, – sakė viceministrė.

Kultūros ministras Simonas Kairys sako situaciją vertinantis kaip akibrokštą, tačiau pabrėžė, kad subsidijos skirtos dėl „ydingos ankstesnės subsidijavimo tvarkos“.
 
Ministras žada užtikrinti, kad nuo šiol ketinama vertinti ir kokybę, meninę vertę, o sprendimai bus grindžiami ekspertų išvadomis.

„Šią skausmingą pamoką taip pat norėčiau išnaudoti ir kaip progą giliau pažvelgti į seniai egzistuojančią problemą. Jau ne pirmą kartą viešojoje erdvėje kyla incidentų ar abejonių dėl proputiniškos pasaulėžiūros atlikėjų koncertų Lietuvoje“, – rašė S. Kairys.

„Inicijuosime atitinkamus sprendimus visos valstybės mastu tokių atlikėjų atžvilgiu. Kartu mūsų laukia ir dar vienas uždavinys – nuosekliai ugdyti visuomenės skonį ir užtikrinti kuo didesnį kokybiško turinio prieinamumą“, – teigė jis.

Lietuvos kultūros taryba pernai lapkričio pabaigoje skyrė beveik 13,7 tūkst. eurų subsidiją nuostolių dėl neįvykusių F. Kirkorovo koncertų patyrusiai bendrovei „Bravo events“.

Beveik 17 tūkst. buvo skirta ir bendrovei „Mon voyage“, patyrusiai nuostolių dėl M. Šufutinskio koncertų.

Kultūros ministerija taip pat informavo BNS, kad Lietuvos kultūros tarybos paprašė pateikti išsamią informaciją apie visą subsidijuotos programos vykdymą.

Tuo, kad subsidijos skirtos F. Kirkorovo ir M. Šufutinskio koncertus Lietuvoje rengusiems organizatoriams ketvirtadienį piktinosi visuomenininkas, laidų vedėjas Andrius Tapinas.

„Kirkorovas dar rugsėjį nusifilmavo Lukašenką remiančiame klipe, spalį pavadino Krymą mylimiausia Rusijos vieta, sveikino nuostabiausią prezidentą su gimtadieniu. Bandiugų šansono karalius Šufutinskis irgi ne kartą koncertavo okupuotame Kryme“, – rašė A. Tapinas.

Jo teigimu, F. Kirkorovo ir M. Šufutinskio koncertai perkelti į šiuos metus.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05