2021.01.14 17:23 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV ambasadorė prie JK per pokalbį su Taivano lydere sukritikavo Pekiną 

Taibėjus, sausio 14 d. (AFP-BNS). JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų ketvirtadienį surengė virtualų susitikimą su Taivano prezidente, Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijai savo paskutinėmis chaotiškomis darbo dienomis atšaukus planuotą diplomatės vizitą į šią salą.

Ambasadorė Kelly Craft (Keli Kraft) per vaizdo konferenciją su prezidente Tsai Ing-wen (Cai Ingven) gyrė Taivano sėkmingą kovą su koronavirusu ir kritikavo Kiniją dėl salos narystės pasaulinėse organizacijose blokavimo.

„Deja, Taivanas negali pasidalinti ta sėkme JT institucijose, įskaitant Pasaulio sveikatos asamblėją, dėl KLR [Kinijos Liaudies Respublikos] trukdymo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė K. Craft.

Taivanas giriamas dėl savo atsako į COVID-19 pandemiją: šalyje iš viso užregistruota mažiau nei 850 užsikrėtimo ir septyni mirties atvejai.

Sala iš esmės uždarė savo sienas ir įvedė griežtą karantiną bei ėmėsi užsikrėtusiųjų kontaktų sekimo priemonių, siekdama suvaldyti savo pradinį protrūkį. Pernai šalyje net 253 dienas nebuvo fiksuojama nė vieno vietinio užsikrėtimo atvejo.

„Jei pandemija mus ko nors išmokė, tai tik vieno dalyko: dalis atsakymo būtų daugiau informacijos, daugiau skaidrumo“, – pažymėjo K. Craft.

Kinijos autoritarinis režimas Taivaną laiko savo teritorija ir žada kada nors ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Pekinas neleidžia salos 23 mln. gyventojų dalyvauti tokių tarptautinių institucijų kaip Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) veikloje, siekdamas kuo labiau diplomatiškai izoliuoti Taivaną.

Pekinas sukritikavo ketvirtadienį surengtą Tsai Ing-wen ir K. Craft pokalbį.

„Kinija griežtai nepritaria bet kokio pobūdžio oficialiems JAV ir Taivano pokalbiams“, – žurnalistams sakė užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas (Džao Lidzianas).

Vaizdo konferencija buvo surengta PSO ekspertų komandai ketvirtadienį atvykus į Uhaną pradėti labai politizuoto tyrimo dėl koronaviruso pandemijos ištakų.

10 mokslininkų pirmiausia turi karantinuotis dviem savaitėms Uhane, kur pirmąkart buvo aptiktas naujasis koronavirusas, kuriuo visame pasaulyje lig šiol užsikrėtė dešimtys milijonų žmonių ir nuo kurio mirė dar beveik du milijonai gyventojų.

K. Craft vizitas Taivane ir JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjaus) kelionė į Europą buvo atšaukti paskutinę minutę, likus vos savaitei iki išrinktojo amerikiečių prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) inauguracijos.

Po vaizdo konferencijos paskelbtame pareiškime Tsai Ing-wen apgailestavo, jog K. Craft nepavyko atvykti vizito, o savo šalį pavadino „gėrio jėga“, kuri yra nusipelniusi savo vietos pasaulinėje arenoje.

Taivanas buvo pašalintas iš PSO 1972-aisiais, praėjus metams po to, kai „Kinijos“ vietą Jungtinėse Tautose perėmė Kinijos Liaudies Respublika.

Taibėjui 2009–2016 metais, kai jo santykiai su Pekinu buvo šiltesni, buvo leidžiama dalyvauti metiniuose PSO susitikimuose turint stebėtojo statusą.

Tačiau į valdžią atėjus Tsai Ing-Wen, Pekinas ėmė dar labiau spausti Taibėjų, kadangi ji nesutinka su pozicija, kad savivaldą turintis Taivanas yra Kinijos dalis.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: