2021.01.14 13:05 |Kategorija:  Cover news with delay

PSO ankstina Nepaprastųjų situacijų komiteto posėdį dėl koronaviruso atmainų

Ženeva, sausio 14 d. (AFP-BNS). Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Nepaprastųjų situacijų komitetas aptarti naujų, Pietų Afrikoje ir Didžiojoje Britanijoje atsiradusių koronaviruso atmainų susitiks dviem savaitėmis anksčiau nei planuota, ketvirtadienį.

Šių atmainų virusai greit išplito į mažiausiai 50 valstybių ir sukėlė didelį susirūpinimą. Naujosios atmainos, kurių užkrečiamumas, regis, yra reikšmingai didesnis nei atmainos, 2019 metais atsiradusios Kinijoje, pasirodė daugeliui valstybių dėl augančio COVID-19 atvejų skaičiaus sugrąžinant karantino priemones. 

Komitetas paprastai susirenka kas tris mėnesius, bet PSO nurodė, jog generalinis direktorius paankstino susirinkimą, kad būtų galima „apsvarstyti klausimus, dėl kurių reikalinga skubi diskusija“.

„Tai naujosios atmainos ir aplinkybės dėl vakcinavimo bei testavimo pažymėjimų naudojimo tarptautinėms kelionėms“, – trečiadienį nurodė PSO.

Nuogąstaujama, kad tam tikros vakcinos gali būti ne tokios veiksmingos prieš virusus su naujomis mutacijomis, o tai temdo viltis, kad skiepijimas yra geriausias būdas įveikti pandemiją.

Šio ekspertų komiteto, kuriam vadovauja prancūzas Didier Houssinas (Didjė Husenas), rekomendacijos bus paskelbtos po pasitarimo.

Susitikimas šaukiamas COVID-19 atvejų skaičiui pasaulyje viršijus 91 mln., o mirties nuo šios ligos atvejų skaičiui artėjant prie 2 milijonų. Vyriausybės visame pasaulyje vėl įveda skausmingus ekonominius ir socialinius suvaržymus.

Naująsias atmainas galima identifikuoti tik jų genetinio kodo sekoskaita (sekvenavimu). Tokia analizė prieinama toli gražu ne visur.

Japonija sekmadienį paskelbė apie trečią mutaciją, atsiradusią Brazilijos Amazonijoje. Ši dabar analizuojama atmaina galėtų paveikti imuninį atsaką, nurodo PSO.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: