2020.12.22 21:17 |Kategorija:  Cover news with delay

Seimas ėmėsi svarstyti nedidelio narkotikų kiekio turėjimo dekriminalizavimo klausimą

Vilnius, gruodžio 22 d. (BNS). Seimas antradienį pradėjo svarstyti daugiau nei ketvirtadalio parlamentarų pateiktą pasiūlymą dekriminalizuoti nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimą be tikslo platinti. 

Šiuo projektu siūloma už nedidelio narkotikų kiekio laikymą savo reikmėms ir vartojimą bausti taikant tik administracinę atsakomybę – baudas iki 100 eurų.

Už šias pataisas po pateikimo balsavo 57 parlamentarai, prieš buvo 24, susilaikė – 20. 

Pritarus projektui po pateikimo toliau jis bus svarstomas Seimo Teisės ir teisėtvarkos. Sveikatos reikalų, Žmogaus teisių komitetuose bei Neįgaliųjų reikalų, Priklausomybių prevencijos, Savižudybių ir smurto prevencijos komisijose. 

Svarstyti įstatymo projektą ketinama kitų metų pavasario sesijoje. 

„Aš žinau, kad mes visi sutariame šiuo klausimu, kad visi turime reikiamas žinias apie tai, kad šiuo metu Lietuvoje esama sistema yra ydinga, kad ji yra perteklinė, kad ji nėra pagrįsta mokslu ir, kad mokslo įrodymai jau seniai ir aiškiai rodo, kad baudžiamieji įsakymai ne tik nemažina narkotikų paplitimo visuomenėje, nemažina jų vartojimo, tačiau ir didiną žalą mūsų visuomenei, kurią patiriame dėl perteklinio persekiojimo“, – Seime sakė įstatymų pataisas pristačiusi Laisvės partijos narė Morgana Danielė. 

Pasak jos, peržiūrėti baudžiamuosius įstatymus, susijusius su nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimu ragina ir Jungtinių Tautų organizacija ir jos agentūros. 

M. Danielė pabrėžė, kad per pastaruosius trejus metus dvigubai išaugo mažareikšmių bylų skaičius, tačiau penktadaliu sumažėjo dėl platinimo pradėtų ikiteisminių tyrimų skaičius. 

„Tai reiškia, kad šiandien kruopščiai dirbame tame, kad nubaustume savo piliečius, tačiau nerandame resursų spręsti tikrosios problemos, tai yra – platinimo problemos“, – sakė ji. 

Parlamentarė taip pat pažymėjo, kad du trečdaliai bylų dėl nedidelio kiekio narkotikų turėjimo yra iškeliamos žmonės iki 30 metų bei pridūrė, kad šias Baudžiamojo ir Administracinių nusižengimų kodeksų pataisas palaiko 21 jaunimo organizacija. 

Jos teigimu, nedidelio narkotikų kiekio turėjimo dekriminalizavimas padėtų išspręsti ir daugelį kitų su jų vartojimu susijusių problemų, tokių kaip – virusinių ligų plitimas tarp priklausomybę turinčių asmenų. 

„Aš tikrai labai tikiuosi, kad šitas žingsnis mus pastūmės susitelkti ir pagaliau investuoti ne į bausmes, o tuos pinigus nukreipti į sveikatą“, – teigė M. Danielė. 

Baudžiamojo ir Administracinių nusižengimo kodeksų pataisas praėjusią savaitę registravo 39 valdančiųjų ir opozicijos atstovai.

Tarp pasirašiusiųjų yra visų trijų valdančiųjų partijų pirmininkai Gabrielius Landsbergis, Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen ir paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė.

Šią savaitę savo parašus nuo projekto atsiėmė Darbo partijos atstovai Vytautas Gapšys ir Antanas Guoga. 

Pagal praėjusį antradienį Seime registruotas pataisas, neteisėtas disponavimas nedideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų be tikslo jas platinti išbraukiamas iš Baudžiamojo kodekso. 

Dabar už tai baudžiama bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Projekte numatyta, kad tokia atsakomybė liktų asmenims, kurie įkliūtų turintys didesnį nei nedidelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų.

Be to, siūloma nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti asmenis, kurie savo noru kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar kreipėsi į valstybės instituciją norėdamas atiduoti neteisėtai įgytus kvaišalus.

Tuo pačiu Administracinių nusižengimų kodeksas būtų papildytas, kad nedidelio kiekio narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų gaminimas, perdirbimas, įgijimas, laikymas, gabenimas ir siuntimasis be tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 100 eurų. 

Tokio pat dydžio bauda grėstų ir įkliuvus svaiginantis viešoje vietoje.

Jeigu asmuo pakartotinai įkliūtų su kvaišalais, jis galėtų būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos programose.

Be to, jam gali būti uždrausta lankytis viešojoje vietoje vykstančiuose renginiuose nuo vieno mėnesio iki vienų metų.

Pernai Seimas patvirtino Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 metams programą. Joje įrašytas siekis dekriminalizuoti mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias veikas, už jas numatant administracinę atsakomybę.

2018 metais Seimas du kartus atmetė pataisas, kad už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimą būtų taikoma administracinė, o ne baudžiamoji atsakomybė. 

Autorius Margiris Meilutis

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05