BNS app
 
 
 
2020.12.04 16:32 |Kategorija:  Cover news with delay

Karantiną siūloma tęsti iki metų pabaigos, griežtinti ribojimus prekybai – A. Veryga (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, gruodžio 4 d. (BNS). Karantiną siūloma tęsti iki metų pabaigos, griežtinti ribojimus prekybai, įvesti visuotinį nuotolinį ugdymą, sako laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Sugriežtintas karantinas turėtų įsigalioti nuo kito trečiadienio, t. y. gruodžio 9 d., o karantiną siūlysime tęsti iki gruodžio 31 dienos“, – socialiniame tinkle „Facebook“ penktadienį pranešė ministras.

Taip A. Veryga teigė po pokalbio su premjeru Sauliumi Skverneliu. 

Pasak ministro, COVID-19 komitete bus svarstoma parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose ir teritorijose šalia jų nustatyti didesnius prekybos ploto reikalavimus: vietoje 10 kv. m. ploto nustatyti arba 15 arba 30 kv. m. plotą, atsižvelgiant į parduotuvės dydį – ar jis didesnis, ar mažesnis nei 10 tūkst. kv. metrų.

„Taip pat siūlome nustatyti papildomas rekomendacijas. Rekomenduojama visose parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose bei paslaugų teikimo vietose padidinti dirbančių kasų skaičių, kad nebūtų eilėje daugiau kaip penki žmonės, o šeimoms – eiti tik po vieną“, – teigė ministras.

Jis taip pat pridūrė, kad „neatmestinos ir griežtesnės alternatyvos“.

„Pirmoji alternatyva. Parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose ir teritorijose šalia jų turi būti užtikrinamas 20 kv. m. prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas žmogus ir užtikrinamos kitos srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos ir kitos priemonės“, – rašė A. Veryga.

Antroji alternatyva, anot ministro, „tokia pat, kaip pavasarinio karantino metu“.

Būtų draudžiama parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešųjų prekybos vietų veikla. Šis draudimas galėtų būti netaikomas tik parduotuvėms, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas, maisto prekybai turgavietėse ir kitose viešosiose prekybos vietose, internetinei prekybai ir kai prekės pristatomos atsiėmimo punktuose.

Siūloma įvesti visuotinį nuotolinį ugdymą mokyklose

Jis taip pat pridūrė, kad COVID-19 valdymo komitete bus svarstoma išimčių nebetaikyti individualiems fizinio aktyvumo užsėmimams. Išimtis liktų tik aušto meistriškumo sporto veikloms.

Taip pat siūloma drausti lankyti muziejus, galerijas ir organizuoti ekskursijas.

Pagal anksčiau patvirtintą tvarką, nuo gruodžio 10 dienos planuota leisti muziejų ir galerijų lankymą ne didesnėmis nei dviejų žmonių grupėmis. Taip pat bus leidžiamos ekskursijos, kai jose dalyvauja ne daugiau nei du asmenys, išskyrus šeimos narius.

Be to, siūloma, kad valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas būtų organizuojamas ir klientai aptarnaujami tik nuotoliniu būdu, atsisakoma dalinio nuotolinio darbo, išskyrus, kai būtina atlikti darbą vietoje.

„Dar šiandien pasirašysiu operacijų vadovo sprendimą, kuriuo bus nustatytas įpareigojimas kaukes dėvėti ir darbo vietose, ne tik posėdžių metu, išskyrus atvejus, kai žmogus patalpoje yra vienas“, – rašė A. Veryga.

Anot ministro, ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą siūloma vykdyti, užtikrinant būtinus saugumo reikalavimus, tačiau ugdymas mokyklose pagal pradinio, pagrindinio ugdymo ir vidurinio ugdymo programas vykdomas tik nuotoliniu būdu, išskyrus specialiosiose mokyklose ir bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse ugdomus mokinius pagal pagrindinio ugdymo (pagrindinio ugdymo individualizuotą), vidurinio ugdymo (socialinių įgūdžių ugdymo) programas.

Šiuo metu, lapkričio 7-ąją antrą kartą įvedus karantiną, mokslas, išskyrus ugdymą darželiuose bei pradines klases, vyksta nuotoliniu arba mišriu būdu.

Neformalusis vaikų švietimas, A. Verygos teigimu, turėtų būti vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas, neformalusis suaugusiųjų švietimas ir neformalusis profesinis mokymas vykdomi nuotoliniu būdu arba stabdomi, išskyrus aviacijos, jūrininkų bei transporto priemonių vairavimo praktinius mokymus, profesinis mokymas (ar jo dalis), išskyrus pirminį profesinį mokymą, vykdomą kartu su socialinių įgūdžių programa, ir aukštojo mokslo studijos vykdomi nuotoliniu būdu.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Lietuva yra viena iš pirmaujančių šalių Europoje pagal 100 tūkst. žmonių per pastarąsias dvi savaites tenkančius susirgimus.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, kovo 19

2024.03.19 10:13
Užsienio naujienos 2024.03.19 10:13
2024.03.19 08:41
Užsienio naujienos 2024.03.19 08:41
2024.03.19 08:19
Užsienio naujienos 2024.03.19 08:19
2024.03.19 04:45
Lietuvos politika 2024.03.19 04:45

Pirmadienis, kovo 18

2024.03.18 15:09
Užsienio naujienos 2024.03.18 15:09
2024.03.18 14:39
Užsienio naujienos 2024.03.18 14:39
2024.03.18 14:37
Kriminalai 2024.03.18 14:37