2020.12.03 15:15 |Kategorija:  Cover news with delay

Izraelio parlamentas žengė pirmą žingsnį naujų rinkimų link

Jeruzalė, gruodžio 3 d. (AFP-BNS). Izraelio trapi koalicinė vyriausybė trečiadienį vienu žingsniu priartėjo prie subyrėjimo, įstatymų leidėjams preliminariai pritarus siūlymui paleisti parlamentą ir atsiradus pavojui, kad gali būti sušaukti ketvirti rinkimai per pastaruosius dvejus metus.

Priemonė buvo priimta jai pritarus Benny Gantzui (Beniui Gancui) ir jo vadovaujamai partijai „Mėlyna ir balta“ – pagrindinei premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) vyriausybės partnerei. Dėl šios priežasties trečiadienio vakarą abu politikai įsivėlė į nuožmų žodžių karą.

Sakydamas per televiziją transliuotą kalbą ankstesnį vakarą B. Gantzas, einantis gynybos ministro ir pakaitinio ministro pirmininko pareigas, pareiškė, jog pritars opozicijos pateiktam siūlymui paleisti Knesetą, kaltindamas B. Netanyahu savanaudiškumu ir šalies biudžeto blokavimu.

Įstatymo projektas buvo priimtas 61 balsu prieš 54, tačiau tai tebuvo pirmas žingsnis paleidimo link, nes iniciatyvai sušaukti naujus rinkimus turi būti pritarta dar per kelis svarstymus parlamente.

B. Gantzas ir B. Netanyahu trečiadienį viešai susiginčijo, pastarajam kaltinant pirmąjį pažeidžiant koalicijos susitarimą ir raginant jį sušvelninti savo retoriką.

„Benny Gantzas turi užtraukti rankinį stabdį. Jis turi sustabdyti ritimąsi į pakalnę rinkimų link ir nutraukti nevaldomus užsipuolimus prieš mus“, – per spaudos konferenciją sakė B. Netanyahu.

„Negalima tempti šalies į rinkimų politiką, kuomet turime telkti dėmesį į kovą su koronavirusu“, – pridūrė premjeras.

B. Gantzas, kreipdamasis į savo kolegą, vėl tapusį oponentu, savo pareiškime atkirto, kad „jūsų ilgai apgaulės ir melo kampanijai atėjo galas“.

„Išprotėjote“

„Žala, kurią darote šios šalies žmonėms, rodo, kad išprotėjote“, – pabrėžė pakaitinis premjeras.

B. Gantzo sprendimas bent jau kol kas bendradarbiauti su opozicija išryškino vis didėjančius įtrūkimus Izraelio centro dešinės valdančiojoje koalicijoje, kuriai nuo pat pradžių kėlė pavojų abipusis nepasitikėjimas, vidaus kovos ir vieši kaltinimai.

Buvęs kariuomenės vadas priminė izraeliečiams, kad jam teko varžytis su ministru pirmininku per trejus iš eilės surengtus rinkimus, neleidusius nė vienam iš lyderių savarankiškai suformuoti vyriausybę.

B. Gantzas pareiškė sutikęs formuoti vienybės vyriausybę su B. Netanyahu, kurį jau tuomet laikė „serijiniu pažadų laužytoju“, nes tenorėjo, kad izraeliečiai išvengtų „nemalonių ir brangių“ ketvirtųjų rinkimų, ypač įsibėgėjant koronaviruso pandemijai.

Mokslinio instituto „Israel Democracy“ pirmininkas Yohananas Plesneris (Johananas Plesneris) pavadino trečiadienį surengtą balsavimą „pirmuoju šūviu kaltinimų žaidime“ tarp B. Netanyahu ir B. Gantzo.

Tačiau ekspertas perspėjo, kad abudu daug prarastų, jei būtų palaikyti visuomenės ketvirtų rinkimų iniciatoriais – taigi, abu varžovai gali nuspręsti artimiausiomis savaitėmis tempti laiką.

B. Netanyahu ir B. Gantzo koalicija buvo suformuota balandį sutarus dėl griežtų dalijimosi valdžia principų, pagal kuriuos ministrų portfeliai buvo paskirstyti maždaug tolygiai tarp abiejų lyderių šalininkų.

Sutarta, kad dešiniojo sparno partijai „Likud“ vadovaujantis B. Netanyahu eis premjero pareigas pirmąją trejų metų laikotarpio pusę.

B. Gantzas turi pakeisti jį vyriausybės vadovo poste 2021 metų lapkritį,

Koalicijos susitarime numatyti keli veiksniai, kurie gali automatiškai priversti rengti naujus rinkimus – pavyzdžiui, nesugebėjimas priimti valstybės biudžeto.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: