2020.12.02 08:16 |Kategorija:  Cover news with delay

Ekonomikos ministerija nesvarsto kompensuoti pastoviąsias įmonių išlaidas

Vilnius, gruodžio 2 d. (BNS). Ekonomikos ir inovacijų ministerija teigia šiuo metu nesvarstanti Europos Komisijos (EK) siūlymo valstybėms kompensuoti  iki 70 proc. nuo pandemijos nukentėjusio verslo pastoviųjų sąnaudų. Lietuvos verslininkų teigimu,  ši priemonė galėtų pakeisti baigtas mokėti patalpų nuomos kompensacijas.

Ministerijos teigimu, dėl šios paramos turės spręsti jau nauja Vyriausybė.

„Europos Komisija gali daug ką siūlyti, svarbiausia, ar pati šalis turi lėšų. Kol kas svarstymo dėl lėšų skyrimo tai priemonei nebuvo, nes jų tiesiog sudėtinga rasti“, – BNS sakė ekonomikos ir inovacijų ministro patarėja Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

„Reikia klausti naujos valdžios, bus naujoji ministrė ir tada bus galima jos klausti, kaip ji matytų tą priemonę, ar verta apie ją galvoti, bet turbūt viskas remiasi į valstybės galimybes“, – pridūrė jis.

Viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas, bendrovės „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis sako, kad tokia pagalba įmonėms ypač reikalinga, nes ji leistų apmokėti nuomos, komunalinių paslaugų išlaidas ir taip sumažinti nuostolius. 

„Nepaisant veiklos sustabdymo, šildome, nuomą mokame, darbo užmokestį irgi dalinai mokame, turime labai daug sąnaudų. EK sukūrė tokią priemonę, kuri yra labai logiška“, – BNS sakė G. Balnis.

Pasak jo, iki karantino patalpų nuoma įmonei per mėnesį kainavo apie 400 tūkst. eurų.

„Yra sutrikę pinigų srautai, skaičiuojame, kokio dydžio bus nuostoliai, tai bus daugiau nei milijonas nuostolių per kelis mėnesius“, – sakė G. Balnis.

EK lapkričio viduryje pratęsė nuo kovo galiojantį komunikatą, kuriame numatytos laikinosios valstybės pagalbos priemonės, siekiant padėti atsitiesti ekonomikai. EK teigimu, parama vidutinėms įmonėms neturėtų viršyti 70 proc., o labai mažoms ir mažoms – 90 proc. pastoviųjų išlaidų.

Pagalbą galėtų gauti įmonės, kurių metinė apyvarta nuo kovo sumažėjo bent 30 proc., o bendra paramos suma vienai įmonei neturėtų viršyti 3 mln. eurų.

Lietuvoje įmonėms, kurių veikla dėl koronaviruso krizės buvo sustabdyta ar apribota, nuo karantino pradžios iki rugsėjo kompensuota iki 50 proc. nuomos išlaidų, jeigu nuomotojas suteikia bent 30 proc. nuolaidą, o nuomininkai padengia dar 20 proc., tačiau šios priemonės tęsti neketinama.    

Bendrovės „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) duomenimis, gegužę-spalį valstybė išmokėjo 23,25 mln. eurų nuomos subsidijų. Šiai priemonei skirta 40 mln. eurų, o paraiškos paramai baigtos priimti antradienį.

Autorė Erika Alonderytė

[email protected], +370 5 205 85 11, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: