2020.12.01 15:20 |Kategorija:  Cover news with delay

Baltarusijos opozicijos lyderė sieks už smurtą atsakingų asmenų tarptautinio persekiojimo

Minskas, gruodžio 1 d. („Interfax“-BNS). Buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja inicijavo bendrą nusikaltimų, įvykdytų prieš protestuotojus Baltarusijoje, registrą ir sakė, jog sieks tarptautinio baudžiamojo persekiojimo bei sankcijų kaltiesiems.

„Inicijuoju vieningą nusikaltimų registravimo knygą, sukurtą Nacionalinės antikrizinės valdybos ir buvusių jėgos struktūrų darbuotojų komandos „ByPol“, – sakoma antradienį „Telegram“ kanalu paskelbtame S. Cichanouskajos pareiškime.

S. Cichanouskaja pažymėjo, kad paleidžiamoje interneto platformoje „Bendroji nusikaltimų registracijos knyga“ bus „kaip įmanoma detaliau“ fiksuojami įstatymo pažeidimai, o teisininkai „patikrins surinktą medžiagą ir parengs [ją] baudžiamųjų bylų kėlimui ir tarptautiniu lygiu, ir naujosios Baltarusijos teismuose“.

„Žmonių, prieš kuriuos surinkta realių įrodymų, vardus mano komanda rekomenduos įtraukti į sankcijų sąrašus. Praėjusią savaitę jau iškėlėme pirmąją baudžiamąją bylą tarptautinės jurisdikcijos teisme Lietuvoje. Tai Maksimo Chorošino, kuris buvo kankinamas ir turėjo išvykti iš Baltarusijos, byla“, – sakė ji.

S. Cichanouskaja taip pat pabrėžė, jog visi, kas dalyvavo neteisėtuose veiksmuose prieš demonstrantus, „gali konfidencialiai parašyti nuoširdų prisipažinimą arba duoti parodymus apie nusikaltimus, kuriuos matė“.

S. Cichanouskaja Baltarusijos prezidento rinkimuose dalyvavo po to, kai Centrinė rinkimų komisija atsisakė įregistruoti jos vyro Siarhejaus Cichanouskio, kuris vėliau buvo suimtas, iniciatyvinę grupę.

Baltarusijoje jau beveik keturis mėnesius vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo oficialiai paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994-ųjų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: