2020.12.01 12:18 |Kategorija:  Cover news with delay

Šimtui didžiųjų mokesčių mokėtojų atidėta 220 mln. eurų mokesčių – VMI   (papildytas)

naujos 8-9, 12-15 pastraipos  

Vilnius, gruodžio 1 d. (BNS). 22 tūkst. šalies nuo koronaviruso krizės nukentėjusių įmonių turi skolų valstybei ir negali laiku sumokėti mokesčių, iš jų 109 yra didžiosios mokesčių mokėtojos, teigia  Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).  

Pasak VMI vadovės Edita Janušienės, visų įmonių įsiskolinimas siekia 741 mln. eurų, o vien didelių mokesčių mokėtojų – 220,9 mln. eurų. 

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas sako, kad daugiausia mokesčių atidėti prašo kai kurios sėkmingiausios šalies įmonės, pavyzdžiui, didžiausi prekybininkai ir turtingiausi žmonės.  

„Nesakau, kad tos įmonės, akcininkai neturi sulaukti valstybės pagalbos, anaiptol (...) Vieni prekybos centrai yra tame sąraše, kitų nėra“, – Seimo Biudžeto ir finansų komitete antradienį kalbėjo komiteto vadovas.

Kokioms įmonėms ir kiek mokesčių atidėta, VMI neskelbia.

„Pati mokestinė nepriemoka yra nelaikoma paslaptimi, tačiau šiuo atveju tai yra atidėjimai, kas  nelaikoma mokestinėmis nepriemokomis, todėl negalėtume viešinti įmonių sąrašo su tomis atidėtomis sumomis“, – komitete teigė E. Janušienė.  

„Jeigu būtų viešinama, turėtų įtakos jų dalyvavimui viešuosiuose pirkimuose“, – pridūrė ji. 

M. Majauskas paragino VMI paviešinti bent 20 didžiausias mokesčių nepriemokas turinčių įmonių.

Daugiausia nepriemokų (apie 60 proc.) sukaupė didmeninės ir mažmeninės prekybos bei variklių transporto priemonių ir motociklų remonto įmonės, 7,1 proc. –  transporto ir saugojimo sektorių, po 5,3-5,7 proc. nepriemokos siekia nekilnojamojo turto, apdirbamosios pramonės,  apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonės.

VMI duomenimis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įsiskolinimas siekia 532 mln. eurų, gyventojų pajamų mokesčio (GPM) – 101,1 mln. eurų, pelno mokesčio – 60,6 mln. eurų, akcizų – 27,2 mln. eurų. 

Didžiausios šalies įmonės laiku nesumokėjo 15,3 mln. eurų GPM, 10,3 mln. eurų pelno mokesčio, 25,5 mln. eurų akcizų, apie 150 mln. eurų PVM.   

E. Janušienės teigimu, pagal pavasarį paskelbus verslo ribojimus, pretenduoti į pagalbą galėjo 62,5 tūkst. šalies įmonių. 

„Sodra“ 13 tūkst. įmonių jau yra atidėjusi 130 mln. eurų įmokų, susikaupusių dėl pirmosios koronaviruso bangos. 

„Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis BNS nurodė, kad dėl užklupusios  antrosios koronaviruso bangos naujų „Sodros“ įmokų atidėjimų sutarčių sudaryta tik kelios dešimtys.

„Įmonės šiuo metu, kol karantinas, kreipiasi dėl sankcijų netaikymo. Gal koks tūkstantis įmonių. Kai karantinas baigsis, tada jos prašys atidėti susidariusias skolas. Tai pasakyti, kiek atidėsime, kai baigsis šis karantinas, dar negalima“, –  BNS teigė „Sodros“ atstovas.  

 

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

[email protected], +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: