2020.11.22 16:38 |Kategorija:  Cover news with delay

Prancūzijoje už „ekocidą“ grės iki 10 metų kalėjimo

Paryžius, lapkričio 22 d. (AFP-BNS). Rimtos tyčinės žalos aplinkai padarymas Prancūzijoje bus laikomas nusikaltimu, už kurį grės iki dešimties metų kalėjimo. Tai bus dalis planuojamo „ekocido“ įstatymo, sekmadienį pranešė vyriausybės atstovai.

Tokį įstatymą rekomendavo priimti prieš metus vyriausybės sukurta grupė, pavadinta Piliečių konvencija dėl klimato, kuriai priklausė 150 Prancūzijos visuomenės atstovų.

Teisingumas ministras Ericas Dupont'as-Moretti (Erikas Diuponas-Moretis) ir aplinkosaugos ministrė Barbara Pompili savaitraščiui JDD sakė, kad už „ekocidą“ grės baudą iki 4,5 mln. eurų arba iki dešimties etų kalėjimo.

„Mes ketinama sukurti bendrinį taršos nusikaltimą, – sakė E. Dupont'as-Moretti. – Bausmė priklausys nuo nusikaltėlio ketinimų.“

Tokių priemonių tikslas yra nubausti aplinkosaugos įstatymų pažeidėjus, kad bausmė sudarytų „iki 10 proc. jų pelno, kurio jie būtų gavę išpildami atliekas į upę“, sakė jis.

E. Dupont'as-Moretti pažymėjo, kad iki šiol Prancūzijos Konstitucijos neleido kvalifikuoti tokių veiksmų kaip „nusikaltimų“. Jie buvo laikomi tiesiog nusižengimai.

Taip pat Prancūzijoje ketinama nustatyti naują nusikaltimą –„grėsmės aplinkai sukėlimą“, sakė B. Pompili. Jos teigimu, potencialūs pažeidėjai būtų nubausti ar prieš padarydami žalos nelegalia tarša.

Iš viso Piliečių konvencija dėl klimato prezidentui Emmanueliui Macronui (Emanueliui Makronui) pateikė 149 pasiūlymus, kaip sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų apimtis. Prezidentas sakė ketinantis 146 pasiūlymus įtraukti į savo vyriausybės politiką.

[email protected], Vertimų skyrius

Rodyti: