2020.11.22 14:19 |Kategorija:  Cover news with delay

Tvyrant džihadistų grėsmei, Burkina Faso gyventojai balsuoja visuotiniuose rinkimuose

Uagadugu, lapkričio 22 d. (AFP-BNS). Sekmadienį Burkina Fase vyksta parlamento ir prezidento rinkimai, temdomi džihadistų sukilėlių keliamos grėsmės bei opozicijos kandidatų perspėjimų dėl „didžiulio masto sukčiavimo“.

Manoma, kad dar vienai kadencijai jau pirmajame rinkimų ture bus perrinktas prezidentas Rochas Marcas Christianas Kabore (Rošas Markas Kristianas Kaborė). Tačiau nebalsuojama penktadalyje šalies teritorijos, kur vyriausybė nekontroliuoja didelių plotų. Čia beveik kasdien rengiamos džihadistų atakos.

Per pastaruosius dvejus metus smurtas privertė milijoną šalies gyventojų – 5 proc. iš 20 mln. šalies gyventojų – palikti savo namus. Nuo 2015 metų žuvo mažiausiai 1200 žmonių.

Saugumo krizė tapo pagrindine rinkimų kampanijos tema. Dėl to rinkimų dieną šioje vienoje skurdžiausių pasaulio šalių dislokuotas neįvardytas skaičius karių.

Dauguma iš 12 dabartinio prezidento konkurentų kritikavo R. M. Ch. Kabore už nesugebėjimą nutraukti kraujo praliejimą.

Tačiau politologas Drissa Traore sako, kad prezidentas išlaiko „pranašumą prieš opoziciją, kurio atstovai nesugebėjo susivienyti ir paremti vieno kandidato“.

Du pagrindiniai dabartinio šalies prezidento varžovai yra 2015 metais antroje vietoje per rinkimus likęs ilgametis opozicijos lyderis Zephirin Diabre (Zefrinas Diabrė), o taip pat buvusio prezidento Blaise Compaore (Blezo Kompaorės) partijos atstovas Eddie Komboigo (Edis Komboigo).

B. Compaore per tautos sukilimą 2014 metais buvo nuverstas po 27 valdymo metų ir šiuo metu gyvena tremtyje. Tačiau nemažai rinkėjų su nostalgija prisimena jo režimą.

R. M. Ch. Kabore gali būti išrinktas jau pirmajame ture, jeigu surinks daugiau nei 50 proc. balsų, kaip jis padarė 2015 metais.

Sekmadienį vykstančiuose rinkimuose dalyvauja apie 6,5 mln. šalies gyventojų.

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: