2020.11.20 12:54 |Kategorija:  Cover news with delay

Minske su velioniu aktyvistu R. Bandarenka atsisveikina tūkstančiai žmonių

Minskas, lapkričio 20 d. („Interfax“-BNS). Baltarusijos sostinėje penktadienį vyksta atsisveikinimo su mirusiu aktyvistu Ramanu Bandarenka ceremonija, kurioje dalyvauja tūkstančiai žmonių.

Laidotuvių pamaldos surengtos Kristaus Prisikėlimo cerkvėje Minsko šiaurės rytinėje dalyje.

Atėjusieji atsisveikinti su velioniu užpildė visą aikštę priešais cerkvę, eilė nusidriekė apie pusę kilometro. Ateina vis naujų žmonių, nešančių raudonas ir baltas gėles. Kas penkios minutės žmonės iškelia gėles į viršų, signalizuoja pro šalį važiuojantys automobiliai.

Aplinkinėse gatvėse susidarė eismo spūstys. Susirinkusieji prie maldos namų skanduoja „Tegyvuoja Baltarusija!“, „Neužmiršim, neatleisim“, „Roma, tu – didvyris!“ ir paskutiniuosius R. Bandarenkos viename socialiniame tinkle parašytus žodžius – „Aš išeinu“.

Išnešant iš cerkvės karstą su velionio aktyvisto kūnu minia jį pasitiko plojimais.

Po apeigų R. Bandarenka bus palaidotas Minsko Šiaurinėse kapinėse.

31 metų buvęs karys R. Bandarenka prieš savaitę buvo areštuotas po ginčo sostinės daugiabučio kieme, kur reguliariai renkasi opozicijos šalininkai. Lapkričio 11-osios vakarą jis išėjo į savo namų kiemą, kai nežinomi kaukėti asmenys atvažiavo nuimti nuo tvoros baltos ir raudonos spalvų juostelių.

Kilo ginčas, R. Bandarenka buvo išvežtas. Kitą dieną pranešta, kad R. Bandarenka ligoninėje mirė. Ši žinia išprovokavo pasipiktinimo bangą opozicijos stovykloje, kurios atstovai sako, kad dėl vyro mirties kaltos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos saugumo pajėgos.

Baltarusijos Tyrimų komitetas teigia, kad R. Bandarenka buvo neblaivus ir per peštynes patyrė traumą, tada buvo nuvežtas į Minsko milicijos centrinio rajono valdybą aiškintis incidento aplinkybių. Vėliau jam buvo iškviestas greitosios pagalbos automobilis, o lapkričio 12-ąją R. Bandarenka mirė.

Tolesnius procesinius veiksmus dėl aktyvisto mirties aplinkybių vykdys Generalinė prokuratūra.

Prezidentas A. Lukašenka lapkričio 13 dieną pareiškė užuojautą R. Bandarenkos artimiesiems, sakė, kad valdžiai nėra naudinga aktyvisto mirtis, ir paragino nedaryti iš jos politikos. Tuo pačiu A. Lukašenka palaikė Tyrimų komiteto versiją, kad R. Bandarenka incidento metu buvo girtas.

Baltarusiją jau ketvirtą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

ES dėl rinkimų klastojimo ir smurto prieš protestuotojus taiko sankcijas daugiau kaip pusšimčiui Minsko režimo pareigūnų, tarp jų A. Lukašenkai.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55