2020.11.20 12:19 |Kategorija:  Cover news with delay

R. Šimašius siūlo liberalizuoti statybas iš medienos (dar papildytas)

naujos 7-11 ir paskutinė pastraipos   

Vilnius, lapkričio 20 d. (BNS). Vilniaus meras Remigijus Šimašius siūlo Lietuvoje liberalizuoti medinę architektūrą ir skatinti medienos naudojimą statybose.

„Tikiuosi greito ir efektyvaus proveržio“, – tarptautinėje konferencijoje apie galimybes Lietuvai tapti medinių pastatų gamybos ir eksporto centru penktadienį Seime sakė Vilniaus meras.   

Pasak jo, dabar statybos naudojant medieną yra suvaržytos. 

„Reguliavimas iš esmės labai daugelyje vietų vis dar draudžia medinę architektūrą. Mums reikia ir geresnių normų, ir jų geresnio pritaikymo, medienos naudojimo paskatinimo“, – kalbėjo R. Šimašius. 

Pasak jo, dabar visuomeninius pastatus iš medienos apskritai draudžiama statyti, fasaduose medienos gali būti tik iki 30 proc., konstrukcijos iš jos turi būti apsiūtos kitomis medžiagomis, pavyzdžiui, gipso kartonu. 

R. Šimašius tikisi, kad naujoji Aplinkos ministerijos vadovybė patvirtins naują statybų iš medienos reguliavimo tvarką.   

Kandidatas į aplinkos ministrus Seimo narys liberalas Simonas Gentvilas prognozuoja, kad medinių pastatų statybos liberalizavimas leistų į Lietuvą pritraukti investicijų ir inovacijų. Pasak jo, tokių statybų reikalavimų keitimas yra neišvengiamas. 

„Mes Lietuvoje turime griežtesnes normas nei jos yra tose šalyse, kur mediniai pastatai eksportuojami, o beveik surenkamus pastatus eksportuojame į kaimynines valstybes, į Baltijos šalis, ES“, – konferencijoje tvirtino S. Gentvilas. 

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje reikia pradėti auginti naujų specialistų, dirbsiančių žaliosios statybos sektoriuje, kartą, kurti perkvalifikuoti darbuotojus, projektuotojus.    

„Naujoji žalioji statyba gali būti naujasis Lietuvos IT eksportas, bet kitoks, projektuojantis pastatus svetur su lietuviškais gebėjimais ir vakarietiškomis pajamomis“, – kalbėjo  S. Gentvilas. 

Neseniai skelbta, kad Vilniaus biurų kompleksą „3 burės“ valdanti Švedijos investicijų bendrovė „Eastnine“ šalia jo norėtų pastatyti dar vieną – medinį biurų pastatą. Tai būtų pirmasis toks aukštybinis pastatas Lietuvoje.

„Eastnine Lithuania“ jau kreipėsi į savivaldybę, inicijuodama teritorijos detaliojo plano keitimą.

Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis BNS anksčiau sakė, jog vienas iššūkių bus tokį projektą suderinti su priešgaisrinės apsaugos specialistais.

„Eastnine“ 2021 metų viduryje  planuoja pradėti medinio biurų pastato „Pušis“ statybą Rygoje. 

Valstybinės miškų tarnybos direktoriaus pavaduotojo Alberto Kasperavičiaus  teigimu, miškai užima 33,7 proc. šalies teritorijos – apie 2,2 mln. ha, juose yra 0,5 mln. kubinių metrų medienos. Dar 200 tūkst. ha miškų plotų neturi šeimininkų ir maždaug 30 metų yra nenaudojami.  

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

[email protected], +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: