2020.10.30 11:15 |Kategorija:  Cover news with delay

Kinijos ambasada piktinasi dėl Laisvės partijos siekio palaikyti Taivano nepriklausomybę

Vilnius, spalio 30 d. (BNS). Kinijos ambasada Lietuvoje penktadienį išsakė pasipiktinimą dėl Laisvės partijos siekio palaikyti Taivano nepriklausomybę.

„Ambasada reiškia stiprų pasipiktinimą ir tvirtą prieštaravimą. Pasaulyje yra tik viena Kinija, o Taivanas yra neatskiriama Kinijos teritorijos dalis“, – teigiama BNS atsiųstame pareiškime.

Taip ambasada sureagavo į ketvirtadienį paviešintus Laisvės partijos pasiūlymus dėl Vyriausybės programos. Juose rašoma, jog būtų siekiama „aktyviai palaikyti Taivano nepriklausomybės pripažinimo ir valstybingumo stiprinimo siekius“.

Kinijos ambasados teigimu, „vienos Kinijos“ politika yra „visuotinai pripažinta norma, reglamentuojanti tarptautinius santykius“, be to, pagal dvišalius Lietuvos ir Kinijos susitarimus, Lietuvos Vyriausybė yra įsipareigojusi neužmegzti oficialių santykių su Taivanu.

„Laisvės partijos pasiūlymas dėl Vyriausybės programos yra rimtas kišimasis į Kinijos vidaus reikalus ir akivaizdus pagrindinių tarptautinius santykius reglamentuojančių normų, taip pat dešimtmečius trunkančio Lietuvos vyriausybės įsipareigojimo laikytis „vienos Kinijos“ principo pažeidimas“, – teigia Kinijos ambasada.

„Be to, jis siunčia neteisingą signalą „Taivano nepriklausomybės“ separatistinėms pajėgoms, prisidėdamas prie grėsmių taikai ir stabilumui Taivano sąsiaurio regione“, – teigiama pranešime.

Ambasados teigimu, Taivano klausimas yra susijęs su „Kinijos suverenitetu, teritoriniu vientisumu, pagrindiniais interesais bei 1,4 mlrd. Kinijos žmonių tautiniu jausmu, kuris netoleruoja jokio kišimosi iš išorės“.

„Kinijos ir Lietuvos santykiai ir pragmatiškas bendradarbiavimas daugelį metų nuolat vystėsi abipusės pagarbos viena kitos suverenumui, teritoriniam vientisumui ir pagrindiniams interesams pagrindu. Ambasada neketina įsitraukti į Lietuvos politinę darbotvarkę, tačiau, susidūrusi su šiurkščiu pažeidimu Kinijos pusės atžvilgiu ir didelėmis grėsmėmis sukrėsti dvišalius santykius, turi pareikšti savo oficialią poziciją“, – rašoma pranešime.

Ambasada ragina Laisvės partiją „nedelsiant ištaisyti savo klaidą, liautis kištis į Kinijos vidaus reikalus ir vykdyti politiką, remiantis pagrindinėmis tarptautinių santykių normomis ir Lietuvos vyriausybės politiniu įsipareigojimu“.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė sako, kad „Lietuva yra suvereni šalis ir politinės partijos turi įvairių idėjų“, kurias Kinija turi gerbti.

„Būtų malonu, kad Kinija gerbtų jas. (...) Laisvės partija siūlo valstybės užsienio politiką grįsti žmogaus teisėmis, pagarba teisės viršenybei, žodžio laisvei, pamatinėms žmogaus teisėms. Manome, kad Taivanui turi būti suteiktas šansas būti pripažintam“, – BNS penktadienį komentavo ji.

Paklausta, ar būsimoji valdžia galės pripažinti Taivaną, A. Armonaitė sakė, kad dėl šio klausimos bus tariamasi derybose.

„Tai yra mūsų pasiūlymas, mūsų požiūris. Tai yra vieninga Laisvės partijos pozicija, kurią mes dedame ant stalo ir kviesime partnerius palaikyti, tačiau mes tarsimės ir ieškosime išeičių, tačiau svarbiausia yra, matyt, išsiųsti žinią toms šalims ir tiems žmonėms. Ne tik Taivane, bet ir Honkonge, ir kitur. Mes matome, kas darosi, ir palaikome jų siekius gerbti žmogus teises ir džiaugtis pamatinėmis žmogaus laisvėmis“, – kalbėjo Laisvės partijos pirmininkė.

Taivano salos statusas yra vienas iš jautriausių klausimų Kinijai. Kinijos valdžia neatsisako grasinimų jėga gauti teritorijos kontrolę ir siekia, kad Taivanas nedalyvautų tarptautinėje veikloje.

Lietuva kaip ir daugelis kitų pasaulio šalių oficialiai nepripažįsta Taivano nepriklausomybės ir laikosi „vienos Kinijos“ politikos.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05