2020.10.29 21:03 |Kategorija:  Cover news with delay

ES lyderiai pasisakė už „supratimą tarp religijų“

Briuselis, spalio 29 d. (AFP-BNS). Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį pasmerkė pastarojo meto atakas Prancūzijoje ir paragino pasauli „dirbti siekiant dialogo ir supratimo tarp bendruomenių ir religijų, o ne susipriešinimo“.

Pranešime, paskelbtame Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles'io Michelio (Šarlio Mišelio), 27 Bendrijos šalių lyderiai išreiškė solidarumą su Prancūzija, bet niekaip nepaminėjo skandalo dėl pranašą Muhammadą (Muhamadą) išjuokiančių karikatūrų.

„Mes, Europos lyderiai, esame sukrėsti ir nuliūdinti šių teroristinių atakų Prancūzijoje“, – sakoma pranešime.

„Kuo griežčiausiai smerkiame šias atakas, kurios yra išpuoliai prieš mūsų bendras vertybes, – pridūrė lyderiai. – Vieningai ir tvirtai reiškiame savo solidarumą su Prancūzija, prancūzais ir Prancūzijos vyriausybe mūsų bendroje ir besitęsiančioje kovoje su terorizmu ir smurtiniu ekstremizmu.“

„Raginame lyderius visame pasaulyje dirbti siekiant dialogo ir supratimo tarp tarp bendruomenių ir religijų, o ne susipriešinimo“, – nurodoma pranešime.

Anksčiau ketvirtadienį Prancūzijos Viduržemio pajūrio mieste Nicoje peiliu ginkluotas vyras užpuolė ir nužudė tris žmones, kurie meldėsi Dievo Motinos bazilikoje.

Spalio 16 dieną kitas užpuolikas nupjovė galvą prancūzų istorijos mokytojui, sulaukusiam musulmonų tėvų kritikos dėl moksleiviams per diskusijas klasėje parodytų pranašo Muhammado karikatūrų.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) gynė teisę skelbti religinius simbolius pašiepiančias karikatūras, panašias į išspausdintas prancūzų satyrinio leidinio „Charlie Hebdo“, 2015 metų sausį tapusio 12 žmonių gyvybių nusinešusios islamo ekstremistų atakos taikiniu.

Tačiau kai kurie musulmonų pasaulio lyderiai, įskaitant Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną), pasmerkė šias karikatūras, o keliose šalyse buvo surengta prieš Prancūziją nukreiptų demonstracijų.

Pastarasis ES pranešimas buvo paskelbtas Bendrijos lyderiams pradėjus virtualų pasitarimą dėl atsako į koronaviruso pandemiją.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: