2020.10.29 16:29 |Kategorija:  Cover news with delay

Prezidentas vetavo privalomą seniūnijų steigimą

Vilnius, spalio 29 d. (BNS). Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį pranešė vetavęs Seimo priimtą sprendimą privalomai kiekvienoje savivaldybėje steigti seniūnijas.

„Vienašališkas sprendimas įpareigoti savivaldybes steigti seniūnijas prieštarauja pastangoms šalyje formuoti bendradarbiavimo kultūrą. Raginu toliau stiprinti pasitikėjimu bei partneryste grįstus centrinės ir vietos valdžios santykius“, – sakė G. Nausėda.

Valstybės vadovas teigia pakartotinai svarstyti grąžinantis spalio 15 dieną priimtas Vietos savivaldos įstatymo pataisas, atsižvelgdamas į Lietuvos savivaldybių asociacijos prašymą.

Pasak G. Nausėdos, įstatymo nuostata dėl privalomų seniūnijų steigimo prieštarauja rugsėjo 3 dieną partijų pasirašytam memorandumui dėl savivaldos stiprinimo, taip pat sudaro prielaidas ignoruoti vietos bendruomenių viešuosius interesus bei didinti savivaldybių biurokratinį aparatą.

„Įstatymo pakeitimai pažeidžia konstitucinį savivaldos savarankiškumo ir veiklos laisvės principą, taip pat Lietuvos tarptautinius įsipareigojimus, susijusius su vietinės valdžios institucijų teise savarankiškai nustatyti savo vidinę administracinę struktūrą, atitinkančią vietinių gyventojų poreikius ir užtikrinančią veiksmingą valdymą“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

Vetuodamas įstatymo pataisas prezidentas taip pat atkreipė dėmesį, kad nenumatyta skirti papildomų lėšų savivaldybėms, kuriose privalėtų būti steigiamos seniūnijos.

„Tai reiškia, kad visa privalomo seniūnijų steigimo finansinė našta būtų perkeliama savivaldybėms ir jų gyventojams. Prezidento nuomone, tai apribotų savivaldybių konstitucines biudžeto formavimo ir įgyvendinimo teises, kaip ir savivaldybių galimybes savo biudžetų lėšas panaudoti vietos bendruomenių poreikiams užtikrinti“, – nurodoma pranešime.

Šalies vadovas siūlo laikyti nepriimta minėtą Vietos savivaldos įstatymo pataisą bei patikslinti to paties įstatymo kitą pakeitimą, numatant, kad savivaldybių, kuriose neįsteigtos seniūnijos, tarybos nariai galėtų turėti ne daugiau trijų visuomeninių padėjėjų.

Spalio 15 dieną Seimas priėmė Vietos savivaldos įstatymo pataisą, kad kiekvienoje savivaldybėje turi būti steigiamos seniūnijos.

Vienas iš projekto autorių „valstietis“ Zenonas Streikus tvirtino, kad įsteigus seniūnijas privalomai, paslaugos būtų arčiau gyventojų.

Lietuvos savivaldybių asociacija Seimo priimtą pataisą įvertino kaip varžančią savivaldos teises bei laisves.

Lietuvoje įkurta per 500 seniūnijų, jų nėra penkiose savivaldybėse: Alytaus, Klaipėdos ir Panevėžio miestų bei Neringos ir Visagino.

Pernai birželį Seimas pradėjo svarstyti Seniūnų rinkimų įstatymo projektą, kad jie būtų renkami ketveriems metams slaptu balsavimu tiesioginiuose rinkimuose.

Autorė Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: