2020.10.26 20:41 |Kategorija:  Cover news with delay

Lenkijoje tęsiasi protestai prieš planus sugriežtinti abortų tvarką

Varšuva, spalio 26 d. (AFP-BNS). Lenkijos miestų gatvėse tūkstančiai žmonių pirmadienį, jau penktą dieną iš eilės, protestavo prieš konstitucinio teismo sprendimą beveik visiškai uždrausti abortus.

Varšuvos centre protestuotojai užėmė kelias žiedines sankryžas, blokuodami eismą ir skanduodami protestus prieš vyriausybę bei mojuodami šių protestų simboliais – raudono žaibo figūromis.

Panašių demonstracijų vyko daugelyje kitų šalies vietų. Ankstesnę dieną itin katalikiškoje Lenkijoje taip pat buvo surengta retų protestų prieš bažnyčias.

Nuo 1993 metų Lenkijoje abortai buvo leidžiami tik tais atvejais, kai nėštumas yra išžaginimo ar incesto pasekmė, kai jis kelia pavojų motinos gyvybei arba kai vaisius yra apsigimęs. Dėl šios priežasties daugelis moterų nutraukti nėštumo vykdavo į užsienį.

Tačiau praeitą savaitę Konstitucinis Tribunolas suvaržymus dar labiau sugriežtino, paskelbęs, kad ankstesnis įstatymas, leidžiantis abortus įgimtų ydų atvejais, yra „nesuderinamas“ su konstitucijoje įtvirtintu gyvybės apsaugos principu.

Ši nutartis atitinka Lenkijoje didelę įtaką turinčios Katalikų Bažnyčios ir valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) poziciją.

Tribunolo sprendimas išprovokavo dar didesnį dalies visuomenės pyktį prieš valdančiuosius, jau dabar patiriančius didelį spaudimą dėl savo atsako į koronaviruso pandemiją ir reformų, anot kritikų, žlugdančių teismų nepriklausomybę.

Naujosios nutarties oponentai sako, kad bus sukeliamas pavojus moterų gyvybėms, verčiant jas tęsti nėštumą didelių apsigimimų atvejais. Tačiau šalininkai argumentuoja, kad bus sustabdyti abortai, kai vaisiui nustatomas Dauno sindromas.

Iki šiol Lenkijoje būdavo teisėtai atliekama mažiau kaip 2 000 nėštumo nutraukimo procedūrų per metus. Dauguma šių abortų būdavo atliekami esant didelių įgimtų vaisiaus ydų atvejais.

Tačiau moterų teisių organizacijos yra apskaičiavusios, kad iki 200 tūkst. abortų būdavo atliekama neteisėtai arba užsienyje.

Kitas protestų simbolis yra drabužių pakaba – užuomina į neteisėtus abortus.

Konstitucinio Tribunolo sprendimas yra neskundžiamas, bet jis įsigaliotų tik paskelbus valstybės leidinyje.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: