2020.10.26 00:29 |Kategorija:  Cover news with delay

Liberalų sąjūdis siektų trijų ministrų ir Seimo pirmininko portfelio – V. Čmilytė-Nielsen (papildytas)

papildyta S. Gentvilo komentaru, naujos 11-14 pastraipos

Vilnius, spalio 25 d. (BNS). Liberalų sąjūdis centro dešinės koalicijoje siektų trijų ministrų ir Seimo pirmininko portfelio, sako partijos pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Mes buvome įvardiję prioritetines ministerijas pagal tas sritis, kurioms daugiausia dėmesio skyrėme savo programoje rinkimų. Tai ir švietimas, ir ekonomika bei inovacijos, ir aplinkosauga. (...) Tarp tų ministerijų, kurios mums irgi svarbios, yra ir Sveikatos apsaugos, ir Vidaus reikalų ministerijos“ , – BNS sekmadienį sakė politikė.

„Tai tikrai priklauso ir nuo koalicijos partnerių, su kuriais derėsimės, ir kaip dėliosis mandatų skaičiai. Kaip žinia, politinė tradicija, kad antrąją vietą užėmęs mažesnysis koalicijos partneris pretenduoja ir į Seimo pirmininko postą“, – pridūrė ji.

V. Čmilytė-Nielsen neasakė, kokiuose postuose matytų save, tačiau teigė, kad šios pozicijos yra „nebūtinai Vyriausybėje“.

„Aš dvi–tris pozicijas įsivaizduoju, bet tai bus derybų objektas. (...) Tai nebūtinai Vyriausybėje“, – komentavo ji.

Perklausta, ar tai galėtų būti Seimo pirmininkės pozicija, V. Čmilytė-Nielsen pakartojo, jog politinė tradicija tokia, kad antras pagal dydį koalicijos partneris pretenduoja į Seimo pirmininko postą.

Anot jos, pokalbių dėl koalicijos su kitomis partijomis šiąnakt dar nebuvo.

„Pokalbių dar nebuvo, tačiau esame sutarę, kad po visų pokalbių su žiniasklaida, matyt, trumpą pokalbį turėsime. (...) Būtų natūralu, kad šią naktį pirmas pokalbis įvyktų“, – sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkė.

V. Čmilytė-Nielsen antrojo turo rezultatus liberalams įvertino kaip „labai gerus“.

„Dabar atrodo, kad turime realų šansą padvigubinti mandatų skaičių. (...) Sėkmės Tauragėje atveju galime turėt ir septintą mandatą“, – sakė ji ir pridūrė, kad rezultatas nėra netikėtas.

Partijos vicepirmininkas Simonas Gentvilas sako, kad liberalai siektų, jog ministrai būtų deleguojami iš Seimo narių, nes „valstiečių“ formuota „profesionalų Vyriausybė“ su ministrais ne iš parlamento nepasiteisino.

„Mūsų nuomone, jeigu ministro postai būtų deleguojami, tai geriau, kad turėtų Seimo nario mandatą, kas būtų aiškus mandatas reformoms ir darbams“, – sakė jis.

Pats S. Gentvilas, šią kadenciją dirbęs Seimo Aplinkos apsaugos komitete, sako išmanantis šią sritį ir neatmestų savo kandidatūros į aplinkos ministrus.

„Natūralu, kad dirbau su šiais klausimais per pastaruosius ketverius metus, man atrodo, konstruktyviai oponavau ir patariau, nebuvau „bukas“ opozicionierius. Matysime, bet tai yra prioritetų klausimas, reikia žiūrėti, ką partneriai turi, čia tikrai ne mano vieno atsakymas“, – žurnalistams atvykęs į koalicines derybas su konservatoriais Seimą teigė jis.

Naujausiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, antrajame ture rinkimus laimėjo dabartinis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Ričardas Juška, Jonas Varkalys bei Simonas Gentvilas. 

Dar trys liberalai savo apygardose pirmauja. Tai partijos pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen, Juozas Baublys bei Romualdas Vaitkus.

Į antrąjį Seimo rinkimų turą pateko devyni Liberalų sąjūdžio kandidatai.

Liberalų sąjūdis pirmajame rinkimų ture pelnė 6,79 proc. rinkėjų balsų, užėmė šeštąją vietą bei gavo šešis mandatus.

Autoriai: Augustas Stankevičius, Ignas Jačauskas

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05