2020.10.25 07:59 |Kategorija:  Cover news with delay
BNS nuotr.

Koronaviruso fone lietuviai grįžo prie balsadėžių Seimo rinkimuose - BNS REPORTAŽAS

Vilnius, spalio 25 d. (BNS). Lietuviai sekmadienį grįžo prie balsadėžių išreikšti savo valią antrajame Seimo rinkimų ture. Saugantis koronaviruso, visi rinkėjai turi dėvėti kaukes, laikytis atstumų, o rinkimų komisijos reguliariai dezinfekuoja patalpas.

BNS žurnalistų aplankytose Vilniaus rinkimų apylinkėse dar prieš septintą valandą ryto laukė keliolika žmonių. Dalis iš jų sakė, kad anksti atvyko, norėdami išvengti eilių, o kai kurie pripažino, kad sumaišė laiką, nes pamiršo persukti laikrodžius viena valanda atgal.

Beveik visi rinkėjai į balsavimo apylinkę atvyko su savo rašikliais, dalis turėjo ir vienkartines pirštines.

Simono Konarskio rinkimų komisijos pirmininkė Monika Gasiliūnė BNS sakė, kad komisijos nariai yra pasiruošę dovanoti vienkartinių kaukių jų neturintiems žmonėms ar tiems, kurių kaukės labai nusidėvėję.

Sostinės Ąžuolyno progimnazijoje įsikūrusiose Bukčių ir Oslo rinkimų apylinkėse per pusvalandį savo valią išreiškė daugiau kaip 50 rinkėjų.

Oslo apylinkės rinkimų komisijos pirmininkas Edgaras Laveckis teigė, kad žmonės ateina gerai žinodami saugumo taisykles, jog reikia laikytis atstumų, dėvėti kaukes, turėti savo rašymo priemones.

„Žmonės tikrai nesipiktina, dėl COVID-19 neleidžiame po daug – tiek, kiek leidžia sužymėtos ribos. Beveik visi atsineša tušinukus, savo kaukes, išskyrus vieną kitą“, – BNS sakė E. Laveckis.

57-erių finansininkė Ana Bobileva BNS sakė visada einanti balsuoti ir į antrąjį turą. „Kaip ir visada, tikimės, kad bus geriau“, – sakė vilnietė.

Trisdešimtmečiai sutuoktiniai Dovilė ir Andrius Končiak tvirtino, kad balsuoti vos atsidarius apylinkei apsisprendė dėl koronaviruso situacijos, norėdami išvengti eilių.

„Balsuoti einame visada, o anksti šįkart – dėl viruso. Kas patiko šįkart, kad dezinfekuojamos rankenos, komisijos nariai patys labiau ėmėsi iniciatyvos, nes praėjusį kartą jautėsi toks šiek tiek pasimetimas, ir patys kaukes nelabai gerai dėvėjo“, – sakė Dovilė.

A. Končiakas sako, kad anksčiau balsuoti nusprendė ir dėl laukiančių sekmadieninių darbų.

„Manau, vakare rezultatų lauksime“, – sakė jis.

7 valandą ryto prasidėjęs balsavimas baigsis 20 valandą. Rinkėjai kviečiami ateiti balsuoti su veidą ir nosį dengiančiomis kaukėmis, atsinešti savo rašiklį, neturintiesiems apsaugos ir rašymo priemonės bus duodamos vietoje.

Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovė Laura Matjošaitytė prognozuoja, kad rinkimų rezultatai bus aiškūs apie vidurnaktį.

„Tikimės gerokai anksčiau rinkimų rezultatų, kadangi bus vienas biuletenis, paprastesnis skaičiavimas, neturėsime daugiamandatės biuletenio, reitingavimo, tad, panašu, kad galim vidurnaktį jau turėti rinkimų rezultatus“, – BNS sakė L. Matjošaitytė.

Seimo rinkimų antrasis turas vyksta 68 apygardose. Trys jau išrinkti per pirmąjį turą. Dar 70 politikų į parlamentą pateko pagal partijų sąrašus per balsavimą prieš dvi savaites.

Naujasis Seimas į pirmą posėdį paprastai renkasi lapkričio viduryje.

Autoriai: Vaidotas Beniušis, Sniegė Balčiūnaitė, Ignas Jačauskas, Milena Andrukaitytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: