2020.10.19 13:32 |Kategorija:  Cover news with delay
BNS nuotr.

Prokuratūra dėl A. Valinsko žodžių apie V. Tomaševskį pradėjo ikiteisminį tyrimą (atnaujintas)

atnaujintas ir papildytas pranešimas

Vilnius, spalio 19 d. (BNS). Prokuratūra pirmadienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl buvusio Seimo pirmininko Arūno Valinsko žodžių apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininką europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį.

Ikiteisminis tyrimas dėl neapykantos kurstymo pradėtas dėl A. Valinsko interviu delfi.lt, kur šis, komentuodamas rinkimų rezultatus, pareiškė, jog tokius kaip V. Tomaševskis reikėtų šaudyti.

„Tomaševskis yra absoliutus kolorado vabalas, kuris, gaudamas finansavimą savo partijai iš Lietuvos valstybės biudžeto, yra antivalstybininkas. Tokius reikėtų šaudyti, šiaip jau. Po vieną į metus. Pradėti nuo jo“, – pareiškė A. Valinskas.

Šios ištraukos viešai prieinamame interviu nebėra, tačiau ją galima rasti perfilmuotą iš interviu internete.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę tam, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės ar kitų savybių. Už tai gresia laisvės atėmimas iki trejų metų.

V. Tomaševskis: žodžius įvertins teismas

Dėl šių pasisakymų į teisėsaugą kreiptis planavo ir pats V. Tomaševskis.

„Čia rezonansinis jau klausimas. Atitinkamai reaguosime pagal baudžiamosios atsakomybės kodeksą“, – BNS sakė politikas.

„Ten visiems akivaizdu, teismas įvertins. To nebuvo pas mus Lietuvoje greičiausiai jau 30 metų“, – kalbėjo politikas.

Į Lietuvos Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį dėl šio pasisakymo kreipėsi Lenkijos Seimo pirmininko pavaduotojas Piotras Zgorzelskis (Piotras Zgoželskis), jis teigė buvęs nuliūdintas buvusio Seimo pirmininko A. Valinsko neapykantos kalbos.

„Nors aš visada palaikysiu teisę į kritiką kaip demokratijos laisvos valstybės pagrindą, manau, kad jos riba yra smurto skatinimas, net jeigu, o gal ypač, kai kalbama apie didžiausią politinį konkurentą“, – rašoma kreipimesi.

P. Zgorzelskis teigia norintis atkreipti V. Pranckiečio dėmesį į šį pasisakymą.

Politologas: tai gali duoti atvirkštinį efektą

Vytauto Didžiojo universiteto politologas Andžejus Pukšto BNS sakė, kad nors A. Valinskas savo interviu ir pabrėžė skirtį tarp lenkų bendruomenės ir V. Tomaševskio partijos, jo žodžiai neabejotinai vertintini kaip neapykantos kurstymas.

„Kurstymo tautinių pagrindu ten nėra, nes A. Valinskas atsiriboja nuo kritikos visai lenkų bendruomenei, jis sako, kad kritikuoja būtent V. Tomaševskį ir V. Tomaševskio partiją. Bet, ko gero, vis tiek tai yra kurstymas naudoti jėgą, neapykantos kurstymas ir jis yra vienareikšmis“, – sakė politologas.

Pasak jo, tiek šis pasisakymas, tiek „Laisvės TV“ vykdyta agitacija prieš LLRA-KŠS gali turėti priešingą efektą ir paskatinti įtampų ir susiskaldymo augimą visuomenėje.

„Čia tos ribos labai yra slidžios tarp tautinės neapykantos, tarp neapykantos apskritai. Ir kas šiandien, ir pastarosiomis dienomis (vyksta – BNS), ko gero, V. Tomaševskis net naudoja tai, kad jis yra puolamas. Aš manau, kartais tokiomis akcijomis mes pasiekiame atvirkštinį efektą, tada tas susipriešinimas visuomenėje dar daugiau išauga“, – tvirtino politologas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad daugiau dėmesio reikėtų skirti Lietuvos lenkų bendruomenės švietimui, jos integracijai, ir tai būtų efektyvesnis būdas keisti šios bendruomenės politines pažiūras nei arši kritika jų renkamai politinei jėgai.

„Mes galime būti nepatenkinti dėl lenkų tautinės mažumos pilietinių pozicijų, dėl jų požiūrio į tam tikrus demokratinius procesus, bet čia nėra burtų lazdelės, kurios dėka galima prisiliesti ir situacija prisitaisys. Čia yra ilgas procesas – įpilietinti tautinę bendruomenę, tam tikrą grupę žmonių, pagerinti situaciją ir politinį klimatą atskirame regione, pietryčių Lietuvos. Bet nemanau, kad tokios spontaniškos akcijos, kokias suorganizavo Andrius Tapinas arba ši, pamokymas V. Tomaševskio viešoje erdvėje, gali pakeisti situaciją“, – teigė A. Pukšto.

LLRA-KŠS per Seimo rinkimus surinko 4,82 proc. rinkėjų balsų ir neperkopusi 5 proc. kartelės daugiamandatėje apygardoje į Seimą nepateko. Per pirmąjį turą vienmandatėse apygardose į Seimą išrinkti du LLRA-KŠS kandidatai. Į antrąjį turą pateko dar du šios partijos kandidatai.

Jie yra kreipęsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją su skundu, kuriuo prašoma negaliojančiais pripažinti Seimo rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje.

Partija teigia, kad dėl „Laisvės TV“ ir jos įkūrėjo A. Tapino kampanijos prieš partijos lyderį ir partiją buvo šiurkščiai pažeistas Seimo rinkimų įstatymas.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: