2020.10.18 13:37 |Kategorija:  Cover news with delay

Prancūzijoje vyks solidarumo mitingai, skirti pasmerkti išpuolį prieš istorijos mokytoją

Konflan Sent Honorinas, Prancūzija, spalio 18 d. (AFP-BNS). Prancūzijoje sekmadienį vyks solidarumo mitingai, skirti pasmerkti išpuolį, per kurį aštuoniolikmetis nupjovė galvą mokytojui už tai, kad jis mokiniams parodė pranašo Mohammedo (Mohamedo) karikatūras.

Penktadienį Paryžiaus priemiestyje įvykdytas istorijos mokytojo Samuelio Paty (Samiuelio Pati) nužudymas sukėlė pasipiktinimo bangą Prancūzijoje bei atgaivino prisiminimus apie 2015-ųjų islamistų smurto bangą, kilusią, kai satyriniame žurnale „Charlie Hebdo“ buvo publikuotos pranašo Mohammedo karikatūros.

„Labai svarbu mobilizuotis ir parodyti solidarumą bei tautinę sanglaudą“, – kanalui „France 2“ teigė švietimo ministras Jeanas-Michelis Blanquer (Žanas Mišelis Blankė) ir paragino „visus palaikyti mokytojus“.

Vienas mitingas, numatoma, įvyks Paryžiaus Respublikos aikštėje – tradicinėje protestų vietoje, kurioje 2015 metais maždaug 1,5 mln. žmonių buvo susirinkę pasmerkti mirtiną islamistų ginkluotą išpuolį prieš satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakciją.

Mitingai taip pat įvyks Lione, Tulūzoje, Strasbūre, Nante, Marselyje, Lilyje bei Bordo.

Prancūzijos kovos su terorizmu prokuroras Jeanas-Francois Ricard'as (Žanas Fransua Rikaras) sakė, jog S. Paty sulaukė grasinimų internetu už tai, kad rodė karikatūras, o vienos moksleivės tėvas išplatino internetinį kvietimą „mobilizuotis“ prieš mokytoją.

Netrukus po išpuolio policija susirėmimo metu nušovė 18-metį įtariamąjį – čečėną Abdullakh A. (Abdulą A.).

Pasak įvykių liudininkų, penktadienio popietę jis buvo pastebėtas mokykloje, kur klausinėjo mokinių, kur galėtų rasti S. Paty.

Tarp suimtųjų yra ir moksleivės tėvas, vienas žinomas islamistų kovotojas, taip pat keli įtariamojo šeimos nariai.

Sekmadienį tęsiant tyrimą buvo sulaikytas vienuoliktas asmuo, pranešė šaltinis iš teismų sistemos.

Pasak J.-F. Ricard'o, mokykla sulaukė grasinimų spalio pradžioje po pamokos, kurioje buvo rodomos prieštaringai vertinamos karikatūros, įskaitant piešinį, vaizduojantį nuogą pranašą. Minėtas mokinės tėvas apkaltino S. Paty „pornografijos“ platinimu. 

Jis kaip kaltininką  įvardijo S. Paty ir nurodė mokyklos adresą socialiniuose tinkluose vos kelios dienos iki išpuolio paskelbtame įraše.

Prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) mokytojo nužudymą pavadino islamistų teroro ataka.

„Pasinėrė į religiją“

J.-F. Ricard'as nenurodė, ar užpuolikas turėjo kokių nors ryšių su mokykla, jos mokiniais ir jų tėvais, ar elgėsi savarankiškai, reaguodamas į kampaniją internete.

Užpuoliko mobiliajame telefone buvo rasta S. Paty nuotrauka ir pranešimas, kuriame prisipažįstama dėl žmogžudystės.

Prokuroro teigimu, užpuolikas turėjo peilį, pneumatinį šautuvą ir penkis kanistrus. Kai buvo apsuptas, jis pradėjo šaudyti į policijos pareigūnus bei mėgino juos nudurti.

Užpuolikas nukautas devyniais šūviais, pranešė J.-F. Ricard'as.

Rusijos ambasada Paryžiuje teigė, kad įtariamojo šeima į Prancūziją atvyko iš Čečėnijos, kai jam buvo šešeri, ir paprašė prieglobsčio.

Evrė departamento Normandijos miesto, kur gyveno užpuolikas, gyventojai apibūdino jį kaip nekritusį į akis.

Vienas su juo mokykloje mokęsis vietos gyventojas teigė, kad pastaraisiais metais įtariamasis tapo labai religingas.

„Anksčiau jis dažnai įsiveldavo į muštynes, tačiau pastaruosius dvejus ar trejus metus buvo nurimęs“ ir „pasinėrė į religiją“, pridūrė vietos gyventojas.

Penktadienio išpuolis buvo antras toks įvykis nuo praėjusį mėnesį prasidėjusio teismo dėl 2015 metais sausį įvykusios kruvinos atakos satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakcijoje.

Artėjant teismui, žurnalas dar kartą paskelbė kontroversiškas karikatūras, o praėjusį mėnesį jaunas pakistanietis vyras prie buvusios žurnalo redakcijos mėsos kapokle sužeidė du žmones.

J.-F. Ricardas sakė, kad S. Paty nužudymas parodė „labai aukšto lygio terorizmo grėsmę“, su kuria vis dar susiduria Prancūzija, tačiau pridūrė, kad užpuolikas nebuvo žinomas Prancūzijos žvalgybos tarnyboms.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Šeštadienis, balandžio 20

2024.04.20 05:22
Įvairenybės, kultūra 2024.04.20 05:22

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05