2020.10.17 15:15 |Kategorija:  Cover news with delay

Tailande po susirėmimų su policija į gatves išėjo tūkstančiai protestuotojų

Bankokas, spalio 17 d. (AFP-BNS). Tūkstančiai demokratijos šalininkų šeštadienį susirinko keliose Tailando sostinės vietose, nepaisydami valdžios paskelbto susibūrimų draudimo ir ankstesnių konfrontacijų su policija, kuri prieš taikius demonstrantus panaudojo vandens patrankas.

Penktadienį vakare policija tūkstančius protestuotojų vaikė mėlynai nudažytu vandeniu su tam tikra chemine medžiaga, kad pažymėtų dalyvius ir vėliau galėtų imtis prieš juos teisinių veiksmų.

Tačiau tokia taktika neišgąsdino jaunimo vadovaujamo protestų judėjimo, reikalaujančio per 2014 metų karinį perversmą į valdžią atėjusio premjero atsistatydinimo ir įtakingos monarchijos reformų.

Viena pagrindinių judėjimo grupių, „Free Youth“, paragino savo šalininkus šeštadienį po pietų grįžti į gatves.

Likus valandai iki protestų pradžios grupė paskelbė tris skirtingas vietas mitingams, pergudraudama pareigūnus, blokavusius gatves prie dviejų galimų protestų vietų, kurios galiausiai liko tuščios.

Miesto šiaurėje šimtai žmonių su paruoštais šalmais ir dujokaukėmis susirinko vienos gatvės viduryje ir demonstravo iš „Bado žaidynių“ (Hunger Games) knygų bei filmų pasiskolintą trijų iškeltų pirštų gestą, kuriuo protestų judėjimas išreiškia raginimą siekti demokratinių permainų.

Kitoje Čau Prajos upės pusėje kone tūkstantis protestuotojų skandavo „Tegyvuoja liaudis, šalin diktatūrą!“. Tuo metu Bankoko pietryčiuose panašus protestas sustabdė intensyvų eismą.

Miesto traukinių ir metropoliteno operatoriai visame mieste buvo sustabdę paslaugas, kad žmonės negalėtų nuvykti į protestų vietas.

Premjeras Prayutas Chan-O-Cha (Prajutas Čan-O-Ča), kuris penktadienį mėnesiui pratęsė daugiau kaip keturių žmonių susibūrimų draudimą, atmeta raginimus atsistatydinti.

Vyriausybė tvirtina, kad jėgos naudojimas yra teisėtas siekiant sustabdyti tuos, kas bando „suskaldyti“ šalį.

Valdžiai pradėjus griežčiau slopinti mėnesius brendusius neramumus, nuo antradienio buvo areštuoti mažiausiai 65 garsūs protestuotojai, šeštadienį naujienų agentūrai AFP nurodė Tailando žmogaus teisių organizacija „Thai Lawyers for Human Rights“. Aštuoni šių protestuotojų vėliau buvo paleisti.

Du kiti aktyvistai penktadienį buvo areštuoti pagal retai naudojamą įstatymą, draudžiantį „smurtą prieš karalienę“. Šie aktyvistai trečiadienį buvo grupėje, apsupusioje karalienės Suthidos (Sutidos) kortežą; jei bus nuteisti, jiems grės įkalinimas iki gyvos galvos.

Demokratijos šalininkų judėjimas meta beprecedentį iššūkį nepaprastai įtakingai ir turtingai Tailando monarchijai. Protestuotojai reikalauja panaikinti griežtą įstatymą, draudžiantį kritikuoti karališkąją šeimą, ir nori, kad monarchija nedalyvautų politikoje.

Karalius Maha Vajiralongkornas (Maha Vačiralongkonas) tiesiogiai dar nekalbėjo apie pilietinius neramumus, bet per penktadienį transliuotą ceremoniją savo pavaldiniams pasakė, kad Tailandui „reikia žmonių, mylinčių šalį, žmonių, mylinčių monarchijos instituciją“.

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Trečiadienis, balandžio 24

2024.04.24 11:06
Užsienio naujienos 2024.04.24 11:06
2024.04.24 09:40
Užsienio naujienos 2024.04.24 09:40
2024.04.24 07:23
Kriminalai 2024.04.24 07:23
2024.04.24 06:20
Užsienio naujienos 2024.04.24 06:20