2020.10.13 14:25 |Kategorija:  Cover news with delay

S. Šatūnas: ribojimai dėl viruso lieka šalių kompetencijoje, bet įvedami bendri kriterijai

Vilnius, spalio 13 d. (BNS). Lietuvos diplomatinis atstovas Europos Sąjungoje sako, kad antradienį pasiektas susitarimas koordinuoti judėjimo ribojimus dėl koronaviruso nepanaikina valstybių narių laisvės priimti sprendimus, tačiau padės joms remtis bendrais kriterijais ir atsižvelgti į kitų šalių patirtį.

Valstybių narių ministrai po ilgų derybų sutarė dėl naujų gairių ir pritarė bendrai sistemai, pagal kurią kas savaitę būtų skelbiamas pagal regionus suskirstytas ES valstybių narių žemėlapis, paremtas tokiais duomenimis kaip praneštų naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų, atliktų testų rodiklis ir teigiamų testavimo rezultatų rodiklis.

„Rekomendacija nėra teisiškai privaloma, tačiau yra svarbi mums visiems, visoms valstybėms narėms ir mūsų vyriausybėms, kurios bandydamos suvaldyti COVID-19 viruso plitimą, imasi skirtingų poveikio ir judėjimą ribojančių priemonių“, – BNS sakė ambasadorius Simonas Šatūnas.

„Neabejotinai, šios priemonės – tai valstybių narių nacionalinė kompetencija ir laisvė priimti sprendimus. Tačiau augant užsikrėtimų skaičiui, turime turėti ir bendrą koordinuotą požiūrį, bendrus kriterijus, bendrą informaciją, kuri būtų komunikuojama aiškiai ir tinkamu laiku visuomenei, verslui ir kitoms valstybėms narėms“, – teigė diplomatas.

Jo teigimu, valstybės narės ir toliau turi mokytis viena iš kitos ir siekti, kad skirtingų šalių taikomos priemonės derėtų viena su kita, maksimaliai mažintų negatyvų poveikį ES ekonomikai ir sudarytų aiškias ir saugias sąlygas žmonėms judėti Šengeno erdvėje.

Pagal sutartą planą, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras kas savaitę atnaujins ES žemėlapį, kuriame, pasitelkdamas šviesoforo spalvų sistemą, nustatys pavojaus lygį kiekvienoje teritorijoje.

Ketvirtoji, pilka spalva bus skirta žymėti teritorijas, nepateikusias pakankamai duomenų.

Pagal siūlomas rekomendacijas, keliautojams, atvykstantiems iš raudonos, oranžinės ar pilkos zonos, gali būti privaloma laikytis karantino arba pasitikrinti dėl COVID-19, o atvykstantiesiems iš žaliosios zonos nebūtų taikomi jokie ribojimai.

[email protected], +370 5 205 85 14, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05