2020.10.12 17:23 |Kategorija:  Cover news with delay

Dėl Baltarusijos spaudimo Lietuva atšaukia dar šešis diplomatus iš Minsko ir Gardino

Vilnius, spalio 12 d. (BNS). Dėl Baltarusijos valdžios ultimatyvių reikalavimų Lietuvos užsienio reikalų ministerija nusprendė atšaukti dar šešis diplomatus iš Minsko ir Gardino.

Anot ministerijos atstovų, toks sprendimas priimtas, nes kitu atveju Baltarusija grasino Lietuvos diplomatus paskelbti nepageidaujamais asmenimis, o tai būtų apriboję jų galimybes dirbti ateityje.

Baltarusija prieš dešimt dienų atšaukė savo ambasadorius iš Vilniaus ir Varšuvos ir paragino Lietuvą ir Lenkiją atšaukti jų ambasadorius bei sumažinti diplomatinio personalo skaičių – Vilniaus pareikalauta atšaukti 11 diplomatų, Varšuvos – 32.

Lenkija iškart pakluso šiam reikalavimui, tačiau Lietuvos diplomatinė tarnyba iš pradžių nusprendė apsiriboti šešių diplomatų atšaukimu.

Užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė BNS pirmadienį sakė, kad su tokiu kompromisu Minskas nesutiko.

„Baltarusijos pusė neatsižvelgė į mūsų kompromisinius siūlymus ir toliau ultimatyviai reikalavo sumažinti Lietuvos diplomatų skaičių, o mums nesutikus, Baltarusijoje dirbusius diplomatus ketino paskelbti nepageidaujamais asmenimis, kas smarkiai apribotų diplomatų galimybes dirbti ateityje“, – sakė R. Jakilaitienė.

„Atsižvelgdami į ultimatyvius reikalavimus ir atšaukdami dar šešis diplomatus iš Minsko ir Gardino, siekiame sustabdyti šį diplomatinių kontaktų ribojimo procesą“, – teigė ji. 

„Kaip ir mūsų partneriai ES, esame įsitikinę, kad ypač šiuo metu, kai Baltarusijos režimas riboja bet kokius kontaktus su Vakarais, diplomatinis atstovavimas Baltarusijoje tampa dar svarbesnis“, – sakė R. Jakilaitienė.

„Dar kartą pabrėžiame, kad visa atsakomybė už diplomatinių santykių tarp valstybių būklę tenka faktinei Baltarusijos vadovybei“, – teigė ji.

R. Jakilaitienė taip pat atkreipė dėmesį, kad ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį priėmė „principinį sprendimą pradėti procesą dėl Baltarusijos sankcionuojamų asmenų sąrašo išplėtimo keliomis dešimtimis aukšto rango pareigūnų, įskaitant ir Aliaksandrą Lukašenką“.

Solidarizuodamosi su Lietuva ir Lenkija, savo ambasadorius iš Minsko atšaukė dauguma Europos Sąjungos šalių ir Didžioji Britanija.

Autorius Vaidotas Beniušis

[email protected], +370 5 205 85 14, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: