2020.10.01 13:59 |Kategorija:  Cover news with delay

S. Cichanouskaja tikisi A. Merkel tarpininkavimo siekiant naujų rinkimų Baltarusijoje

papildysime

Vilnius, spalio 1 d. (BNS). Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja tikisi, jog Vokietijos kanclerė Angela Merkel taps tarpininke sprendžiant politinę krizę Baltarusijoje ir siekiant naujų prezidento rinkimų.

Per viešnagę Vilniaus universitete ketvirtadienį žurnalistams ji taip pat išreiškė viltį, kad Europos Sąjungos lyderiai artimiausiu metu apsispręs dėl sankcijų Minsko režimui.

„Iš Europos Sąjungos aš tikiuosi, kad jie priims sankcijas, kad jie išspręs visus klausimus, kurie iki šiol kilo ir patvirtins sankcijų sąrašą, individualias sankcijas. Su Angela Merkel mes kalbėsime apie situaciją Baltarusijoje, apie galimybę jai dalyvauti kaip mediatore tariantis dėl naujų rinkimų Baltarusijoje organizavimo“, – sakė ji.

S. Cichanouskaja be to tvirtino, kad Rusijos tarpininkavimas šiame procese taip pat yra itin reikšmingas.

„Mes manome, kad būtina, jog Rusija dalyvautų kaip mediatorė šiose derybose“, – tvirtino opozicijos lyderė.

S. Cichanouskaja Minsko sprendimą trims mėnesiams stabdyti didžiausio šalies portalo tut.by žiniasklaidos priemonės statusą pavadino cenzūra, reiškiančia, jog „Baltarusija nenori, kad baltarusiai žinotų tiesą“. 

Ji taip pat pažymėjo, kad Baltarusijoje „nebeliko nepriklausomos žiniasklaidos, kuri neužsiimtų propagandine veikla“.

Vokietijos kanclerė A. Merkel šią savaitę patvirtino, kad ketina susitikti su Lietuvoje šiuo metu gyvenančia S. Cichanouskaja. Anksčiau buvo skelbta, kad buvusi kandidatė Baltarusijos prezidento rinkimuose į Berlyną vyks kitą savaitę. 

ES nesutariant dėl sankcijų Minsko režimui, ketvirtadienį Briuselyje rengiamas Europos Sąjungos viršūnių susitikimas, kur daug dėmesio turėtų būti skirta situacijai Baltarusijoje.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: