2020.10.01 13:20 |Kategorija:  Cover news with delay

ES inicijavo teisinius veiksmus dėl JK „Brexito“ įstatymo (papildytas)

Briuselis, spalio 1 d. (AFP-BNS). Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ketvirtadienį paskelbė, kad Briuselis imasi teisinių veiksmų dėl Jungtinės Karalystės bandymo panaikinti kai kurias „Brexito“ susitarimo su bloku dalis.

„Šį rytą Komisija nusprendė nusiųsti oficialaus įspėjimo laišką JK vyriausybei. Tai pirmas pažeidimo nagrinėjimo procedūros žingsnis“, – sakė U. von der Leyen.

„Laiške JK vyriausybė kviečiama per mėnesį atsiųsti savo pastabas“, – nurodė ji.

Išnagrinėjusi šias pastabas arba negavusi pastabų, Europos Komisija prireikus gali nuspręsti tęsti pažeidimo procedūrą – pateikti pagrįstą nuomonę.

Antradienį britų žemieji parlamento rūmai pritarė vidaus rinkos įstatymui, kuriuo būtų panaikintos kai kurios pernai ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) su Europos Sąjunga sudarytos „Brexito“ sutarties dalys.

Įstatymu būtų reguliuojama JK vidaus rinka nuo sausio 1-osios, kai Britanija užbaigs pereinamąjį periodą po „Brexito“ ir pasitrauks iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos.

Siūlomu įstatymu, kaip pripažįsta Londonas, panaikinamos kai kurios išstojimo iš ES sutarties dalys, o tai yra tarptautinės teisės pažeidimas.

B. Johnsono vyriausybė JK vidaus rinkos įstatymą vadina „teisiniu apsaugos tinklu“ tam atvejui, jei derybos dėl prekybos po „Brexito“ žlugtų ir ES bandytų nustatyti muitų sieną tarp Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos.

Tačiau ES sostinės, įskaitant Dubliną, šias nuostatas laiko esminėmis siekiant išvengti „kietos sienos“ su Airija sugrąžinimo ir norint išsaugoti gerus santykius, remiamus Didžiojo penktadienio taikos susitarimu Šiaurės Airijai.

„Kaip žinote, pakvietėme savo draugus britus iki rugsėjo pabaigos pašalinti problemines jų vidaus rinkos įstatymo projekto dalis, – sakė U. von der Leyen. – Terminas suėjo vakar, probleminės nuostatos nebuvo pašalintos.“

Britų įstatymo projektas savo esme pažeidžia įsipareigojimą veikti gera valia, kaip nustatyta Susitarime dėl išstojimo, be to, jei teisės aktas būtų priimtas, būtų akivaizdžiai pažeistas išstojimo susitarimo Protokolas dėl Airijos ir Šiaurės Airijos, nurodė EK.

JK vyriausybė savo ruožtu ketvirtadienį gynė savo įstatymą. Atstovas sakė, kad Londonas oficialiai atsakys į ES veiksmus, bet pridūrė: „Mums reikia sukurti teisinį apsaugos tinklą, kad apsaugotume JK vidaus rinkos vientisumą, kad ... ministrai visuomet galėtų vykdyti savo įsipareigojimus Šiaurės Airijai ir ginti taikos proceso laimėjimus.“

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00