2020.10.01 12:06 |Kategorija:  Cover news with delay

Baltarusijos, Irano, JAV ir Nikaragvos aktyvistai pelnė „alternatyvią Nobelio premiją“ (papildytas)

Stokholmas, spalio 1 d. (AFP-BNS). Baltarusių kovotojas už demokratiją, kalinama iraniečių žmogaus teisių advokatė, JAV pilietinių teisių advokatas ir Nikaragvos aktyvistė ketvirtadienį pelnė Švedijos Teisingo gyvenimo būdo apdovanojimą (Right Livelihood Award), neretai vadinamą alternatyvia Nobelio taikos premija.

Apdovanojimas paskirtas baltarusiui Alesiui Bialiackiui ir jo žmogaus teisių centrui „Viasna“, Irano žmogaus teisių advokatei Nasrin Sotoudeh (Nasrin Sotudeh), amerikiečiui Bryanui Stevensonui (Brajenui Stivensonui) ir indėnų teisių gynėjai, aplinkosaugos aktyvistei Lottie Cunningham Wren (Loti Kaningam Ren) iš Nikaragvos, paskelbė šį Švedijos žmogaus teisių apdovanojimą skiriančio fondo vykdomasis direktorius Ole von Uexkullis (Olė fon Ikskiulis).

Pasak jo, visi šių metų laureatai „kovoja už lygybę, demokratiją, teisingumą ir laisvę“.

„Nepaisydami neteisingų teisinių sistemų ir diktatoriškų politinių režimų, jie sėkmingai stiprina žmogaus teises, įgalina pilietines visuomenes ir demaskuoja institucinį piktnaudžiavimą“, – sakoma O. von Uexkullio pareiškime.

Teisingo gyvenimo būdo apdovanojimą 1980 metais įsteigė švedų ir vokiečių filantropas Jakobas von Uexkullis (Jakobas fon Ikskiulis), kai Nobelio premijas teikiantis Nobelio komitetas atsisakė įsteigti apdovanojimus už indėlį aplinkos apsaugos bei tarptautinės plėtros srityse.     

Apdovanojimą sudaro 1 mln. Švedijos kronų (95 tūkst. eurų) piniginė premija, skiriama kiekvienam laureatui jo darbui paremti. 

A. Bialiackis ir jo 1996 metais įsteigta „Viasna“ apdovanoti „už ryžtingą kovą siekiant įgyvendinti demokratiją ir žmogaus teises Baltarusijoje“.

Ši organizacija buvo įsteigta reaguojant į prezidento Aliaksandro Lukašenkos vyriausybės vykdytą demonstracijų slopinimą.

Po ginčijamo A. Lukašenkos perrinkimo šių metų rugpjūtį Baltarusijoje vėl vyksta masiniai protestai, per kuriuos prezidentas raginamas atsistatydinti. Opozicija ir Vakarų šalys teigia, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

Per pastarąjį mėnesį teisėsaugininkai sulaikė tūkstančius protestuotojų, kurie, kaip teigiama, areštinėse buvo kankinami. Tai išprovokavo tarptautinį pasmerkimą ir paskatino Europos Sąjungą svarstyti sankcijas Baltarusijos pareigūnams.

N. Sotoudeh pagerbta „už bebaimį agitavimą, didelę asmeninę riziką propaguojant politines laisves ir žmogaus teises Irane“.

N. Sotoudeh, kuri gynė dėl protestų prieš privalomo hidžabo įstatymus areštuotas moteris ir šiuo metu atlieka 12 metų įkalinimo bausmę, išgarsėjo atstovaudama disidentams, areštuotiems per 2009 metų masinius protestus prieš ginčijamą ultrakonservatyvaus prezidento Mahmoudo Ahmadinejado (Mahmudo Ahmadinedžado) perrinkimą.

B. Stevensonas apdovanotas „už įkvepiančias pastangas reformuoti JAV baudžiamojo teisingumo sistemą ir skatinti rasinį susitaikymą istorinės traumos akivaizdoje“.

Juodaodžio George'o Floydo (Džordžo Floido) mirtis gegužės mėnesį dėl Miensotos policijos veiksmų išprovokavo protestus visoje šalyje, atkreipusius pasaulio dėmesį į neproporcingai didelį JAV baudžiamojoje sistemoje mirštančių ir kalinamų juodaodžių skaičių.

Ketvirtoji laureatė L. Cunningham Wren apdovanojimą pelnė „už nepaliaujamą atsidavimą indėnų žemių ir bendruomenių apsaugai nuo išnaudojimo ir grobstymo“.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: