2020.09.30 09:14 |Kategorija:  Cover news with delay
AFP-Scanpix nuotr.

E. Macronas Rygoje: nesame naivūs, bet reikia atnaujinti dialogą su Rusija

Ryga, rugsėjo 30 d. (BNS). Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) antradienį atvykęs į Rygą pakartojo, kad dialogas su Rusija yra reikalingas.

„Nesame naivūs, bet mums reikia atnaujinti dialogą su Rusija, kad surastume sprendimus, kai tai būtina“, – sakė jis spaudos konferencijoje Rygos pilyje įsikūrusioje Latvijos prezidento rezidencijoje.

E. Macronas akcentavo strateginio dialogo su Rusija būtinybę ir pabrėžė, kad dialogas su kaimyne nepakenks Europos istorijai. Pasak jo, būtina žvelgti į ateitį.

Prancūzijos prezidentas sakė žinantis istorinius Latvijos ir Rusijos santykius, suprantantis, kad jo pasiūlymas pradėti dialogą su Rusija kelia klausimų ir provokuoja komentarus. Jis pabrėžė, kad šis dialogas turi būti ne tik strateginis, bet ir reiklus, sakė norintis plėsti jį abipusio skaidrumo, supratimo ir Latvijos saugumo garantijų sąlygomis.

E. Macrono teigimu, dialogas su Rusija padės veiksmingiau kovoti su kibernetinėmis atakomis. Taip pat būtina sukurti „saugumo architektūrą“, kad atsirastų pasitikėjimas, bet tam reikia laiko, sakė jis.

Kiek anksčiau lankydamasis Lietuvoje E. Macronas sakė suprantantis Vilniaus rūpestį dėl Rusijos, tačiau teigė, kad bendradarbiavimas su Maskva yra būtinas, siekiant ilgalaikės taikos Europoje.

E. Macronas padėkojo Latvijos prezidentui Egilui Levitui už priėmimą ir patvirtino, kad Prancūzija ir toliau bus Latvijos draugė ir sąjungininkė, patikima partnerė.

„Keičiantis geopolitiniam kontekstui mes būsime drauge su Latvija kaip Europos Sąjungos narė, kaip NATO sąjungininkė ir kaip draugė“, – pridūrė jis.

E. Macrono žodžiais, Prancūzija palaiko tuos, kas kovoja už laisvę, o Latvija kovojo ir tebekovoja už ją.

Oficialus dvišalis Latvijos ir Prancūzijos prezidentų susitikimas vyksta pirmą kartą nuo 2001 metų, kai Latvijoje lankėsi Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas), priminė E. Macronas. Jis sakė atvykęs į Rygą geriau pažinti Latvijos, paaiškinti svarbių Europos ir tarptautinės politikos elementų, plėsti bendradarbiavimo akademinėje, kultūros ir ekonomikos srityse.

Antradienį į Latviją atvykusio E. Macrono oficialus vizitas šioje šalyje baigsis trečiadienį.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: