2020.09.30 08:03 |Kategorija:  Cover news with delay

Nepaisydami ES ultimatumo britų parlamentarai pritarė ginčijamam įstatymo projektui

Londonas, rugsėjo 30 d. (AFP-BNS). Britų parlamentarai antradienį pritarė vidaus rinkos įstatymui, kuriuo būtų panaikintos kai kurios pernai ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) su Europos Sąjunga sudarytos „Brexito“ sutarties dalys.

Bendruomenių Rūmai įstatymo projektą 340 balsais priėmė nepaisydami gresiančio Bendrijos ultimatumo ir net kai kurių valdančiosios Konservatorių partijos narių susirūpinimo, prasidėjus paskutinei įtemptų Jungtinės Karalystės ir ES derybų savaitei. „Prieš“ balsavo 256 parlamentarai.

JK ministrų kabineto narys Michaelas Gove'as (Maiklas Gouvas) sakė, kad šis įstatymo projektas yra „gyvybiškai svarbus“ norint užtikrinti sklandžią prekybą tarp visų JK dalių, o įnirtingus škotų nepriklausomybę remiančių parlamentarų prieštaravimus atmetė kaip „istorijas vaikams prieš miegą gąsdinti“.

Vyriausybė atmetė perspėjimus, kad įstatymo projektas gali sukelti pavojų taikai Šiaurės Airijoje. Be kitų, JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) specialusis pasiuntinys Mickas Mulvaney (Mikas Malvanis) kalbėjo apie galimą pavojų Didžiojo penktadienio susitarimui, užbaigusiam 30 metų trukusius neramumus Šiaurės Airijoje.

Opozicinės Leiboristų partijos atstovas Edas Milibandas savo ruožtu sakė: „Kai Trumpo administracija pradeda reikšti susirūpinimą tuo, kaip laikotės tarptautinių susitarimų ir teisinės valstybės [principo], žinote, kad turite bėdų.“

Įstatymo projektas dabar keliauja į Lordų Rūmus, kur susidurs su opozicija, vyriausybei pripažinus, kad svarbiomis jo sąlygomis bus pažeistas Britanijos „skyrybų“ su ES susitarimas, po „Brexito“ vienašališkai įvedant kontrolės priemones Šiaurės Airijai.

Tačiau vis tiek prognozuojama, kad projektas artimiausiomis savaitėmis taps įstatymu.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: