2020.09.29 19:27 |Kategorija:  Cover news with delay

JK ir Kanada paskelbė sankcijas Baltarusijos autoritariniam prezidentui A. Lukašenkai (papildytas)

Londonas, rugsėjo 29 d. („Interfax“-AFP-BNS). Jungtinė Karalystė ir Kanada antradienį paskelbė sankcijas Baltarusijos autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai, jo sūnui ir keliems aukšto rango režimo pareigūnams dėl virtinės žmogaus teisių pažeidimų.

JK užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas) pranešė, kad iš viso aštuoniems asmenims skelbiamas draudimas atvykti ir įšaldomos jų lėšos.

Be A. Lukašenkos ir jo sūnaus Viktaro sankcijos paskelbtos Baltarusijos prezidento administracijos vadovui Ihariui Siarhejenkai, vidaus reikalų ministrui Jurijui Karajevui, vidaus reikalų viceministrui Aliaksandrui Barsukovui, vidaus kariuomenės vadui Jurijui Nazarankai, jo pavaduotojui Chazalbekui Atabekovui ir Minsko OMON'o vadui Dzmitrijui Balabai.

Kaip pranešama, šios ribojamosios priemonės buvo suderintos su Kanada ir priimtos pagal patvirtintą įstatymo pataisą, anologišką amerikietiškam „Magnitskio aktui“.

„Aliaksandro Lukašenkos režimas yra atsakingas už visą virtinę opozicijos atstovų, žiniasklaidos ir Baltarusijos žmonių žmogaus teisių pažeidimų po suklastotų rinkimų. Nežiūrint į daugkartinius tarptautinės bendruomenės raginimus, jis atsisakė pradėti dialogą su opozicija, bet ėmėsi dar žiauresnių represijų“, – sakoma britų pranešime spaudai. 

„Šiandien JK ir Kanada, paskelbusios sankcijų Aliaksandro Lukašenkos žiauriam ir nesąžiningam režimui, nusiuntė aiškią žinią“, – sakė D. Raabas, pridūręs, kad „mes nepripažinsime suklastotų rinkimų rezultatų“.

„Mes priversime atsakyti tuos, kas yra atsakingi už smurtą prieš Baltarusijos žmones, ir kovosime už savo demokratines vertybes ir žmogaus teises“, – sakė jis.

Kanados užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pranešė, kad imasi sankcijų prieš 11 Baltarusijos pareigūnų, įskaitant A. Lukašenką ir jo sūnų Viktarą.

„Kanada netylės, kol Baltarusijos vyriausybė toliau sistemingai pažeidinėja žmogaus teises ir nerodo jokių nuoširdaus siekio ieškoti išeities dialogo su opozicijos grupėmis keliu požymių“, – sakoma Kanados užsienio reikalų ministro Francois-Philippe'o Champagne'o (Fransua Filipo Šampano) pareiškime.

„Kanada ir Jungtinė Karalystė veikia drauge, kad šios sankcijos turėtų didesnį poveikį ir kad drauge pasmerktų [Baltarusijoje] susidariusią padėtį“, – pabrėžė ministras.

Į Kanados sąrašą įtraukti tie patys aštuoni JK sąraše minimi pareigūnai bei Minsko milicijos vadovas Ivanas Kubrakovas, Baltarusijos Centrinės rinkimų komisijos pirmininko pavaduotojas Vadzimas Ipatavas, komisijos sekretorė Alena Dmuchaila ir komisijos pirmininkė Lidzija Jermošyna.

URM pranešime sakoma, kad šiems asmenims draudžiama užsiimti verslu Kanados teritorijoje, įšaldomos jų sąskaitos. Kanados gyventojams ir užsienyje gyvenantiems jos piliečiams draudžiama turėti verslo reikalų su šiais asmenimis, draudžiama teikti jiems finansavimo ir kitas paslaugas.

Sankcijos įvedamos pagal „specialių ekonominių priemonių įstatymą“, nurodoma pranešime.

Baltarusijoje jau antrą mėnesį vyksta protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Jų laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Praėjusį trečiadienį Minske įvyko A. Lukašenkos inauguracija. Baltarusijos žurnalistams ir stebėtojams ši ceremonija buvo netikėta, apie ją iš anksto pranešta nebuvo. 

Netrukus po ceremonijos virtinė šalių paskelbė nepripažįstančios A. Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: