2020.09.29 16:12 |Kategorija:  Cover news with delay

E. Macronas atvyko į Ruklą susitikti su prancūzų kariais

Jonavos rajonas, Rukla, rugsėjo 29 d. (BNS). Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) antradienio pavakarę atvyko į Ruklą susitikti su NATO bataliono kovinės grupės vadovybe ir joje tarnaujančiais prancūzų kariais.

Atvykęs į Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomąjį pulką, E. Macronas kartu su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda pasisveikino su krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu, šalia stovinčiais Lietuvos kariais, prancūzų delegacijos atstovais, iš įvykio vietos pranešė BNS korespondentas.

Vėliau Prancūzijos vadovas kartu su Lietuvos prezidentu pasisveikino su rikiuotėje stovinčiais Prancūzijos ir Lietuvos kariais.

Aikštėje taip pat buvo išrikiuoti keli prancūzų kovinės technikos vienetai.

Netrukus po oficialios priėmimo ceremonijos Prancūzijos vadovas išėjo pasikalbėti su kariais akis į akį už uždarų durų.

Prancūzų kariai: didelė garbė sutikti prezidentą

Rukloje tarnaujanti 36-ejų prancūzų karė, leitenantė Lora sako, kad E. Macroną sutikti yra didelė garbė.

„Didelė garbė kiekvienam vyrui ir kiekvienai moteriai, tarnaujančiai kovinėje grupėje. Tai kažkas, ko nedarome labai dažnai, todėl didelė garbė jį sutikti čia, kur taip sunkiai dirbame“, – BNS sakė prancūzų karė.

„Aš labai dėl to džiaugiuosi“, – pridūrė ji.

Prancūzų karė į Lietuvą atvyko rugpjūtį ir bus čia trumpiau nei kiti prancūzų kariai – tris mėnesius, tačiau, anot moters, laikas Lietuvoje – ypatingas.

„Myliu jūsų šalį, nors ir negaliu dažnai daryti to, ką norėčiau, tačiau iš to, ką mačiau, galiu pasakyti, kad jūsų šalis labai graži, maistas – nuostabus ir žmonės taip pat yra fantastiški“, – teigė leitenantė Lora.

33-ejų seržantas majoras Abdulas – prezidentą E. Macroną sutiks pirmą kartą, nors Lietuvoje – ne pirmoji jo misijų stotelė, karys anksčiau tarnavo Vokietijoje, Belgijoje, Graikijoje ir Libane.

„Tai bus didelis malonumas mums (...) Tai bus pirmas kartas“, – žurnalistams sakė prancūzų karys.

Jis Lietuvoje praleis visą rotacijos laiką ir teigė esantis pasiruošęs lietuviškai žiemai.

„Oras – puikus, esame pasiruošę žiemai. Dirbu vadavietėje sistemų administratoriumi, pratybose nedalyvauju“, – kalbėjo jis.

Dėl saugumo prancūzų kariai negali atskleisti savo pavardžių.

NATO bataliono kovinėje grupėje šiuo metu tarnauja 300 prancūzų karių, jie į Lietuvą pusės metų rotacijai atvyko šių metų liepą.

Jie atsivežę penkis tankus „Leclerk“ ir 15 pėstininkų kovos mašinų „VBCI“.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: