2020.09.28 22:46 |Kategorija:  Cover news with delay
BNS nuotr.

Prancūzijos prezidentas Vilniuje: septynios svarbiausios citatos - BNS APŽVALGA

Vilnius, rugsėjo 28 d. (BNS). Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį atvyko oficialaus vizito į Lietuvą.

BNS pristato septynias svarbiausias citatas iš jo bendros spaudos konferencijos su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda:

Pagarba Lietuvos pažangai: „Paskutinis oficialus Prancūzijos prezidento vizitas dvišaliame formate įvyko su Jacques'u Chiracu (Žaku Širaku) 2001 metų liepos mėnesį – prieš 19 metų. Tai buvo išties per seniai, bet tas ilgas laikas leidžia man pasakyti, kokį kelią nuėjo Lietuva. Jūsų laisvės, taikos, saugumo ekonominės ir socialinės gerovės lūkesčiai tapo realybe. Lietuva įstojo į ES ir NATO, prisijungė prie Šengeno ir euro zonų, išgyveno puikų ekonominės konvergencijos procesą“.

COVID-19 kontekstas. „Dėkoju už šiltą priėmimą tokiu laikotarpiu, kuris labai sudėtingas. COVID-19 banga vėl auga, bet mes gyvename su šiuo virusu ir bandome rasti sprendimus ten, kur virusas stiprėja (...) Aš atvykau, pone prezidente, su tokia delegacija, kokia buvo galima esamoje sveikatos krizėje. Su manimi yra keli ministrai, taip pat parlamento narių delegacija, keli jūsų šalies draugai, mano šeima – tai byloja apie tai, kokie svarbūs mums yra Prancūzijos ir Lietuvos santykiai, kaip mums yra svarbu bendradarbiauti dvišaliame formate“.

Skaidrus dialogas su Rusija. „Žinau, kad ši šalis išgyveno labai skaudžias žaizdas. Čia XX a. nebuvo toks kaip pas jus – jūs jautėtės galbūt palikti likimo valiai ir po Antrojo pasaulinio karo tas laikas jums labai prailgo. Žinau, ką reiškia jums kalbant apie strateginį dialogą su Rusija (...) Tas dialogas, kurį mes kuriame, mes jį darome labai pagarbiai su savo europiniais partneriais ir visa tai vyksta labai skaidriai. Aš manau, kad mes galime sukurti XXI a., kuriame bus išspręsti daugelis su mūsų kaimynyste susijusių konfliktų“.

Spaudimas Rusijai dėl A. Navalno. „Tai yra bandymas nužudyti – agresija, kuri įvyko Rusijoje prieš rusų opozicionierių su rusiška medžiaga. Taigi, Rusija turi išaiškinti šią situaciją. Tarptautinė bendruomenė turi paprašyti šitų išaiškinimų ir tuomet turi būti priimti sprendimai (...) Dabar vyksta tyrimas. Vyko nacionalinės ekspertizės – Prancūzija, Vokietija, Švedija pridavė savo ekspertizes. Ir mums yra visiškai aišku, kad panaudotas cheminis ginklas su uždraustomis cheminėmis medžiagomis. Dabar vyks techniniai darbai, bus priimti sprendimai ir tuomet mums reikės imtis veiksmų. Visų pirma, reikės, kad įvyktų išaiškinimas“.

Tarpininkavimas Baltarusijoje. „Mes pasiūlėme, kad Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) įsipareigotų, taip pat ir Prancūzija darys viską, ką gali, kad šis tarpininkavimas įvyktų, ir kad mes galėtume judėti į priekį (...) Mūsų prioritetas šiandien yra pasmerkimas ir sankcijos. Ko reikia išvengti, tai šio konflikto geopolitizavimo. Reikia, kad tas perėjimas būtų taikus, kad jame nedalyvautų kitos šalys“.

Parama S. Cichanouskajai. „Ji labai drąsiai pasielgė ir iš asmeninės, ir iš savo šeimos pozicijų. Dėl to norėčiau padėkoti jai dėl jos drąsos ir dėl visų žmonių, kurie mobilizavosi Baltarusijoje (...) Mūsų požiūris yra labai aiškus nuo pat pradžių – mes nepripažįstame Aliaksandro Lukašenkos Baltarusijos prezidentu“.

Siekiai apsaugoti rinkimus nuo išorinio kišimosi. „Mes priėmėme bendrą deklaraciją tarp Prancūzijos, Lietuvos ir Latvijos ir demokratijos saugojimo. Šia deklaracija siekiame sustiprinti europinius mechanizmus, kovojant su kibernetinėmis atakomis ir informacijos manipuliavimo formomis (...) Mes įsipareigojame dėl šio dalyko ir tai yra labai svarbu mums“.

Autoriai: Ramūnas Jakubauskas, Augustas Stankevičius

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: