2020.09.25 17:08 |Kategorija:  Cover news with delay

Baltijos šalys sutarė dėl metodikos boikotuojant Astravo elektrą (papildytas)

papildyta Ž. Vaičiūno komentaru nuo 3-ios pastraipos, dar papildysime

Vilnius, rugsėjo 25 d. (BNS). Baltijos šalims sutarus nepirkti elektros iš Baltarusijos, kai joje pradės veikti Astravo atominė elektrinė (AE), Lietuva, Latvija ir Estija po ilgų derybų parengė bendrą prekybos elektra metodiką – joje, kaip ir prašė Lietuva, įtraukta elektros kilmės garantijų sistema. 

Elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“ pranešė, kad į metodiką įtraukta nuostata, jog elektra, importuojama į Baltijos šalių rinką, turės turėti kilmės įrodymą, patvirtinantį, jog yra pagaminta ne Baltarusijoje. 

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigia, kad šis esminis papildymas dabar visiškai atitinka Lietuvos vadinamąjį „antiastravinį“ įstatymą. 

„Šiandien iš esmės sutarta tarp trijų Baltijos šalių perdavimo sistemos operatorių papildyti prieš tai buvusią metodiką labai svarbia Lietuvai nuostata, ko nuosekliai iki šiol siekėme, tai būtent, kad į pralaidumų metodiką būtų įtraukta nuostata, kad negalėtų patekti į Baltijos šalis elektra, jeigu ji neturės įrodymo, kad ji nėra iš Baltarusijos“, – BNS komentavo Ž. Vaičiūnas. 

Pasak jo, Baltijos šalys tęs diskusijas dėl kitų techninių elementų, skirtų užtikrinti Astravo AE boikotą, Baltarusijai ketinant pradėti pirmojo bloko bandymą lapkričio 7 dieną. 

„Derinama konkrečiai pati koncepcija, kaip turėtų veikti pati sistema, kad elektra iš Baltarusijos nepatektų į Baltijos šalis ir kaip tai turėtų būti kontroliuojama (...) Šiandienos pralaidumų metodikos pateikimas ir suderinimas yra svarbus tuo, kad turime bendrą šalies perdavimo sistemos operatorių poziciją – tai yra labai svarbus momentas. Ir antrasis dalykas, kad toliau iki lapkričio 7 dienos dar turi būti sudėlioti tam tikri techniniai niuansai dėl tos pačios kilmės garantijų sistemos“, – paaiškino ministras. 

Metodika pateikta viešai konsultacijai, vėliau ji bus pateikta nacionaliniams reguliuotojams. 
 
Lietuvos, Latvijos ir Estijos perdavimo sistemos operatoriams (PSO) nesutarus dėl elektros kilmės sertifikatų, rugsėjo viduryje trijų šalių reguliuotojai paragino PSO susitarti dėl prekybos elektra su Rusija. Lietuva būgštavo, kad be pastarųjų baltarusiška elektra tekės per Rusiją į Latviją ir, galiausiai, į Lietuvą. 

Baltijos šalių PSO jau yra pateikusios reguliatoriams naują trišalę metodiką, tai anksčiau patvirtino ir Estijos „Elering“, Latvijos AST, ir „Litgrid“.

Latvija rugpjūčio pabaigoje paskelbė, kad ji sustabdys elektros prekybą su Baltarusija, jei pradės veikti Astravo jėgainė. Lietuvoje šis Rygos sprendimas įvertintas kaip pažanga derybose dėl Astravo elektros boikoto ir solidarumo energetikoje pavyzdys. 

Lietuva ir aktyviausia Astravo AE kritikė, akcentuojanti būtinybę laikytis saugumo reikalavimų projekte. Savo ruožtu Minskas atmeta kritiką. 

[email protected], +370 5 205 85 19, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55