2020.09.23 16:56 |Kategorija:  Cover news with delay

Užimtumo tarnyba grupinius atleidimus vėl ėmė viešinti dėl ūkio stabilumo – vadovė

Vilnius, rugsėjo 23 d. (BNS). Užimtumo tarnybai po kelių mėnesių pertraukos vėl pradėjus viešai skelbti įmonių pranešimus apie grupės darbuotojų atleidimus, jos vadovė sako, kad jų skelbimą nuspręsta atnaujinti jau dabar, nelaukiant kitų metų sausio, nes ekonomikos padėtis bei Vyriausybės politika tapo stabilesnė. 

Inga Balnanosienė tikino, kad šios informacijos nenorėjusios viešinti įmonės tarnybai nedarė spaudimo, tačiau ji pripažino, jog tarnyba gavo skundų, kad toks viešinimas kenkia įmonėms.  

„Sprendimai priimti reaguojant į pasikeitusią situaciją darbo rinkoje ir padėties stabilumą, kadangi nebebuvo trikdžių, įmonės nebekeitė savo pozicijos. Mes privalome užtikrinti skaidrumą, tai tiesiog nebebuvo reikalo laukti metų galo“, – BNS sakė I. Balnanosienė.

„Be to, nuosaikesnė politika yra ir iš Vyriausybės, tai verslas geriau prisitaikė“, – pridūrė ji.

Pasak tarnybos vadovės, grupinių atleidimų viešinimas buvo sustabdytas, nes pasitaikydavo atvejų, kai įmonės pranešdavo apie atleidimus, tačiau vėliau situacija pagerėdavo, jos pasinaudodavo valstybės pagalba ir darbuotojus arba dalį jų galiausiai išsaugodavo.

„Dėl to, kad tie pranešimai būdavo išviešinami, dalis darbuotojų tiesiog išeidavo iš įmonės ir jos prarasdavo darbo jėgą, jie negalėdavo kontroliuoti tų procesų, nes padėtis šalyje būdavo nestabili“, – sakė I. Balnanosienė.

Pasak jos, atvejų, kuomet įmonės pranešdavo apie atleidimus, tačiau galiausiai darbuotojus išsaugodavo, buvo „iki dešimties“. Anot vadovės, jei ateityje bus panašių atvejų, tarnyba „vėl reaguos“.

I. Balnanosienės teigimu, grupinių atleidimų informacija nebuvo skelbiama nuo balandžio pabaigos iki rugsėjo. 

„Pirmuosius signalus iš įmonių gavome balandžio pradžioje, kad tai gali pakenkti arba kenkia. Viskas prasideda nuo vienos įmonės, tai mes turėjome įvertinti, ar pagrįsta, ar nepagrįsta, ir priimti sprendimą, suderinus su socialiniais partneriais“, – sakė I. Balnanosienė.

Tačiau tuo pat metu ji neigė, kad tarnyba jautė spaudimą iš verslo stabdyti duomenų viešinimą.

„Nebuvo jokio spaudimo, buvo prašymas atkreipti dėmesį, kad šita situacija ir įmonių pavadinimų viešinimas gali dar labiau destabilizuoti padėtį“, – tvirtino I. Balnanosienė.

Tarnyba sprendimą viešai neskelbti grupės darbuotojų atleidimų anksčiau motyvavo „nenoru kelti įtampos“. Atleidimų skelbimą buvo ketinama atnaujinti nuo kitų metų sausio.

Portalas 15min.lt rugpjūtį rašė, kad instituciją galėjo paspausti tokių žinių sklaidos vengiančios įmonės. Ekonomistai tarnybos sprendimą vertino neigiamai ir tvirtino, kad tokia informacija yra svarbi, norint įvertinti pokyčius ekonomikoje.

Autorius Paulius Viluckas

[email protected], +370 5 205 85 21, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55