2020.09.21 16:01 |Kategorija:  Cover news with delay

D. Maikštėnas: sėkmingas IPO užtikrins investicijas iki 2030-ųjų (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, rugsėjo 21 d. (BNS). Įgyvendinusi pirminį viešąjį akcijų siūlymą (Initial Public Offering, IPO) valstybės valdoma energetikos bendrovė „Ignitis grupė“ tikisi pritraukti iki 585 mln. eurų papildomo kapitalo – didesnio nei 1 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP), ir taip finansuoti jos veiklos strategijoje iki 2030 metų numatytas investicijas, teigia bendrovės vadovas Darius Maikštėnas.

Pasak jo, būtent tam būtino papildomo akcinio kapitalo dydis ir lėmė, kad IPO metu investuotojams siūloma įsigyti iki 27,8 proc. kapitalo, o ne maksimalią 33,3 proc. dalį.

„IPO yra ne savitikslis, jis yra skirtas užtikrinti tvarų finansavimą mūsų investicinio plano. Todėl bazė buvo mūsų investicinis planas ir pinigų poreikis – akcinio kapitalo, kartu derinant su (skolinto kapitalo – BNS) svertu, kiek mes galėsime pasiskolinti, išlaikydami savo investicinį reitingą ateinančiais periodais“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė D. Maikštėnas.

Jo teigimu, įvertinus papildomo akcinio kapitalo poreikį ir nusistačius IPO metu platinamų vertybinių popierių kainos ribas, būtų gautas konkretus investuotojams siūlomas akcijų skaičius. 

„Jis nėra maksimalus, tačiau jis yra pakankamas, kad mes įgyvendintume savo strategiją iki 2030 metų be papildomos akcijų emisijos, finansuodami ją savo vidiniu pinigų srautu, skolos ir akciniu kapitalu (...) Po šio IPO mes turėsime pakankamai lėšų iš akcinio ir skolinto kapitalo, kad galėtume ir intensyviai investuoti bei įgyvendinti savo strateginius plėtros tikslus, o taip pat ir mokėti stabilią ir augančią dividendų grąžą visiems akcininkams“,  – pabrėžė D. Maikštėnas.

„Ignitis grupė“ pirmadienį pranešė, kad IPO kainos ribos yra nuo 22,5 iki 28 eurų už akciją bei tarptautinį depozitoriumo pakvitavimą (angl. Global Depository Receipts, GDR). Siūlymas apima 20,902 mln. vienetų naujų akcijų, kurių vertė galėtų siekti nuo 470,3 mln. iki 585,2 mln. eurų, o „Ignitis grupės“ rinkos kapitalizacija – nuo 1,692 mlrd. iki 2,105 mlrd. eurų. 

D. Maikštėnas pabrėžė, kad „Ignitis grupės“ IPO yra didžiausias Baltijos šalyse ir turėtų būti patrauklus visų trijų Baltijos šalių mažmeniniams investuotojams.

„Vienareikšmiškai, šis IPO savo apimtimi yra visų laikų didžiausias IPO Baltijos šalyse (...) Manome, kad tokios apimties platinimas iš tikrųjų padarys didžiulį proveržį vietinėje akcijų rinkoje, kadangi tokio dydžio emisija sukuria visiškai kito lygio likvidumą rinkoje, mažmeniniai investuotojai galės laisvai prekiauti ir nebus jokių likvidumo problemų“, – aiškino D. Maikštėnas.

Jo teigimu, kiekvienam mažmeniniam investuotojui garantuojamas 100 akcijų įsigijimas, o ar pavyks įsigyti didesnį akcijų skaičių, priklausys nuo paklausos. 

„Ignitis grupės“ vadovas taip pat pabrėžė, kad grupė aktyviai dirba ir su didžiausiais instituciniais investuotojais iš JAV, Vakarų Europos, Skandinavijos šalių.

„Didžiųjų vardų, didžiųjų pasaulinių banginių pritraukimas į „Ignitis grupės“ kapitalą, manau, bus didelė sėkmė, nes tokio dydžio IPO padės didiesiems pasaulio investuotojams atrasti Lietuvą“, – sakė D. Maikštėnas.

„Ignitis grupės“ IPO galutinė siūlymo kaina bus nustatyta atsižvelgiant paklausos formavimo procesą, kuris prasideda rugsėjo 21 dieną ir truks iki spalio 1 dienos. Šiuo metu tikimasi, kad siūlomų vertybinių popierių įtraukimas į „Nasdaq“ Vilniaus ir Londono vertybinių popierių biržas įvyks spalio 7 dieną ar panašiu laiku.

„Ignitis grupės“ vertybiniai popieriai bus platinami dviem būdais – viešai Lietuvos, Latvijos ir Estijos mažmeniniams investuotojams ir neviešai instituciniams investuotojams.

Įgyvendinus IPO Lietuvos valstybė, per Finansų ministeriją, išliks pagrindine „Ignitis grupės“ akcininke, turinčia 72,2 proc. bendrovės įstatinio kapitalo. Jei vyktų stabilizavimo sandoriai ir „Ignitis grupė“ išpirktų akcijas iš stabilizavimo vykdytojo, Finansų ministerijos turima įstatinio kapitalo dalis gali padidėti iki maždaug 75 procentų.

Valstybė šiuo metu valdo 100 proc. „Ignitis grupės“ akcijų.

[email protected], +370 5 205 85 20, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55