2020.09.18 12:24 |Kategorija:  Cover news with delay

A. Veryga: Latvijai netaikant išimčių, atvykstantiems lietuviams turbūt teks izoliuotis

Vilnius, rugsėjo 18 d. (BNS). Jeigu Latvija penktadienį spręsdama dėl paveiktų šalių nepritaikys Lietuvai išimčių, į ją vykstantiems lietuviams greičiausiai teks izoliuotis, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Jų sprendimas, matyt, priklausys nuo to, ar jie taikys kažkokį lankstumą, ar netaikys, bet tikrai turėtume būti nusiteikę, kad mes, kaip ir estai, galime atsidurti tokioje pačioje situacijoje“, – BNS penktadienį sakė ministras.

Registrų centro duomenimis, dviejų savaičių sergamumas koronavirusu Lietuvoje šiuo metu siekia 20,1 atvejo 100 tūkstančių gyventojų.

Latvijoje galioja reikalavimas izoliuotis atvykus iš šalių, kur sergamumas viršija 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Rugsėjo 11 dieną izoliacijos reikalavimas buvo įvestas į Latviją vykstantiems iš Estijos.

Pasak A. Verygos, kol kas nėra žinoma, koks bus latvių sprendimas.

„Jeigu bus taip, kaip būdavo praėjusias dvi savaites, tai dažniausiai penktadienio vakare į popietę sužinodavome tą sprendimą. Aišku, būtų gerai, kad jie pasakytų anksčiau, nes Latvijoje yra toks skirtumas nuo Lietuvos ir Estijos, kad įsigalioja šeštadienį. Tai mes savo piliečiams turėtume pasakyti tiems, kurie planuoja važiuoti į Latviją, nes tikrai nemažai yra tokių žmonių, kurie ir pasienyje gyvena, jiems reikėtų žinoti, bet mes negalime kitos valstybės paskubinti“, – kalbėjo ministras.

Gegužės 15 dieną Latvijai, Lietuvai ir Estijai panaikinus viena kitai taikytus laisvo judėjimo suvaržymus, buvo susikūręs „Baltijos burbulas“.

Šių šalių piliečiams buvo leista laisvai keliauti per visas tris Baltijos valstybes; jie neturėjo izoliuotis kirtę sienas, su sąlyga, kad nebuvo išvykę už šių trijų valstybių ribų per pastarąsias 14 dienų, neturėjo laikytis karantino ir neturėjo kvėpavimo takų ligų simptomų.

„Baltijos burbulas“ pandemijos metu tapo pirmąja tokia kelionių zona 27 narių Europos Sąjungoje, siekiant paskatinti nacionalines ekonomikas.

Jis galiojo iki tol, kol Latvija įvedė apribojimus atvykstantiems iš Estijos.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: