2020.09.18 11:45 |Kategorija:  Cover news with delay

S. Skvernelis: Baltarusijai užsidarius sienas, Lietuva ir Lenkija atsakys tuo pačiu

Vilnius, rugsėjo 18 d. (BNS). Premjeras Saulius Skvernelis tikina, kad Baltarusijai nusprendus užverti sienas Vakarams, Lietuva ir Lenkija atsakytų tuo pačiu bei neįsileistų krovinių iš šios valstybės.

Premjeras pabrėžė, kad po Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos ketvirtadienio pareiškimų, jog sienos bus užvertos, kol kas jokių realių veiksmų kaimyninė valstybė nesiėmė.

„Nėra kol kas jokio sprendimo, matome ne vieną pareiškimą garsų, sklindantį iš tos šalies, nutaikytą pirmiausia vidaus politikai. Jei bus iš jų tokie žingsniai, bus adekvatus atsakymas“, – žurnalistams Kaune penktadienį sakė S. Skvernelis.

„Negalėtų tiesiog krovininiai automobiliai įvažiuoti ir iš tos šalies – nei per Lietuvą, nei per Lenkiją. Tai, matyt, būtų tikrai tai ekonomikai, kuri šiaip sunkiai serga, dar vienas smūgis. Nemanau, kad tai bus padaryta. Jeigu bus padaryta, kaip minėjau – bus adekvatus atsakymas“, – pabrėžė Vyriausybės vadovas.

Anot jo, jei Baltarusija priimtų tokį sprendimą, pirmiausia nukentėtų Baltarusijos ekonomika. Tuo metu Lietuvos verslas, dirbantis su rytų rinka, anot jo, žino rizikas ir yra jas diversifikavęs.

„Taip, kažkiek tai atsilieptų, matyt, atskiriems sektoriams – vieniems daugiau, kitiems – mažiau. Bet tai nebūtų kažkoks reikšmingas ir labai svarbus mums smūgis“, – tikino jis.

Premjeras tvirtino, kad A. Lukašenka taip siekia nusiųsti dar vieną žinutę Baltarusijos visuomenei, kad Vakarai „yra didžiausias priešas“.

„Tokiu būdu bandoma vėlgi kabinti makaronus Baltarusijos visuomenei apie menamą priešą,  NATO valstybes, žvanginančias ginklais ir panašiai, kenkiančias Baltarusijai. Tikrai, mes nesikišame į vidaus reikalus, bet savo po aiškiai reiškėme ir reiškiame: toje šalyje turi būti demokratiniai rinkimai ir patys Baltarusijos žmonės, tik žmonės, nusprendžia, kokią valdžia turi ir kokiu keliu valstybė eina“, – pabrėžė S. Skvernelis.

A. Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad Baltarusija uždaro sieną su Vakarais, pirmiausia su Lietuva ir Lenkija, ir stiprina valstybinės sienos su Ukraina apsaugą bei sakė siunčiantis „pusę kariuomenės“ stiprinti vakarinių sienų apsaugą.

Valstybinės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas BNS penktadienio rytą sakė, kad eismas per sieną su Baltarusija tebevyksta įprastai.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: