2020.09.18 11:32 |Kategorija:  Cover news with delay

Lenkijos valdančioji koalicija dėl gyvūnų teisių įstatymo atsidūrė prie žlugimo slenksčio

Varšuva, rugsėjo 18 d. (AFP-BNS). Lenkijos valdančiajai dešiniojo sparno koalicijai penktadienį dėl prieštaringai vertinamo gyvūnų teisių įstatymo atsidūrus prie žlugimo slenksčio, lyderiai svarsto galimybes formuoti mažumos vyriausybę arba šaukti naujus rinkimus.

„Dabar įmanoma bet kokia galimybė: ir mažumos vyriausybė, ir pirmalaikiai rinkimai“, – šalies žiniasklaidai sakė partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vadovaujamos dešiniojo sparno vyriausybės atstovas Piotras Mulleris (Piotras Muleris). 

Įtakingas PiS politikas Marekas Suskis žengė dar toliau ir komercinei televizijai TVN24 pasakė, kad „koalicijos partneriai užbaigė koaliciją“, kai parlamente dėl gyvūnų teisių įstatymo balsavo ne taip, kaip jo partija.

„Šiandien turime mažumos vyriausybę“, – sakė jis ir pridūrė: „Mūsų buvę koalicijos partneriai turėtų rinktis daiktus.“

PiS atstovė naujienų svetainei „Onet“ sakė, kad „partijos lyderiai kitą savaitę susirinks spręsti vyriausybės ateities“.

Kiti eiliniai Lenkijos parlamento rinkimai turi vykti 2023 metais.

Lenkijos parlamentas penktadienį priėmė gyvūnų teisių įstatymą, kuris papiktino kailinių žvėrelių augintojus bei košerinių mėsos produktų gamintojus ir suskaldė valdantįjį dešiniojo sparno aljansą.

Trijų partijų valdančiosios koalicijos dvi jaunesniosios partnerės atsisakė balsuoti už įstatymą, tuo supykdydamos įstatymo projektą pateikusį įtakingą PiS lyderį Jaroslawą Kaczynskį (Jaroslavą Kačynskį).

Meile katėms garsėjantis J. Kaczynskis pagrasino pašalinti koalicijos partneres iš vyriausybės per planuojamą vyriausybės pertvarkymą ar net sušaukti pirmalaikius rinkimus.

Galima PiS mažumos vyriausybė kontroliuotų 197 iš 460 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: