2020.09.17 13:50 |Kategorija:  Cover news with delay

Lenkijos premjeras siūlo ES kurti milijardo eurų paramos Baltarusijai fondą

Vilnius, rugsėjo 17 d. (BNS). Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) ketvirtadienį pasiūlė Europos Sąjungai sukurti vieno milijardo eurų fondą Baltarusijos ekonomikai stabilizuoti.

Šią iniciatyvą Lenkijos vyriausybės vadovas paskelbė Vilniuje per susitikimą su Lietuvos premjeru Sauliumi Skverneliu.

„Fondas turėtų būti labai reikšmingas. Reikšmingas, tai reiškia, kad šios dienos situacijoje Baltarusijos ekonomiką įgalins atsigauti ir atitikti investuotojų lūkesčius tam, kad būtų galima vėl Baltarusijos valstybei prisiimti naujų įsipareigojimų. Tai bent jau milijardas eurų turėtų būti skirtas šiuo etapu“, – bendroje spaudos konferencijoje sakė M. Morawieckis. 

Lenkijos premjero teigimu, Europos Sąjunga šiuo klausimu galėtų bendradarbiauti su Tarptautiniu valiutos fondu, be to, bendrija galėtų labiau atverti savo rinką Baltarusijos verslui.

S. Skvernelis teigė, kad ES turi pasiųsti aiškią žinią dėl didesnio atsivėrimo baltarusiams, bet detaliai apie naujo fondo kūrimą nekalbėjo.

„Turime paleisti aiškų signalą į tą skleidžiamą mitą Baltarusijos žmonėms, kad be Rusijos ekonomikos Baltarusija sužlugs. Nieko panašaus“, – teigė Lietuvos premjeras.

S. Skvernelis atkreipė dėmesį, kad Rusijos pažadėta pusantro milijardo JAV dolerių paskola Baltarusijai pirmiausia bus naudojama senoms skoloms grąžinti, o ne ekonomikai stimuliuoti.

„Turime panašiai kaip darėme su kitomis Rytų partnerystės šalimis atsiverti, leisti žmonėms, kurie nori pamatyti, dirbti, gyventi ir pajausti vakarietiškos demokratinės valstybės privalumus, tada keisis ir pati Baltarusijos visuomenė“, – sakė S. Skvernelis.

Lietuvos ir Lenkijos premjerai bendrame pareiškime paragino surengti naujus laisvus ir demokratinius Baltarusijos prezidento rinkimus.

Baltarusijoje daugiau kaip mėnesį tęsiasi masinės demonstracijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą ir teisėsaugos smurtą. 

Autorius Vaidotas Beniušis

[email protected], +370 5 205 85 14, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: