2020.09.16 16:50 |Kategorija:  Cover news with delay

Ukraina dėl koronaviruso neįsileidžia beveik 2 000 žydų chasidų 

Novyje Jarilovičiai, Ukraina, rugsėjo 16 d. (AFP-BNS). Beveik 2 tūkst. žydų chasidų, įskaitant vaikus, trečiadienį įstrigo  Baltarusijos ir Ukrainos pasienyje, Kijevui atsisakius juos įsileisti dėl su koronavirusu susijusių suvaržymų.

Kasmet žydams švenčiant Naujuosius metus dešimtys tūkstančių chasidų atvyksta į Ukrainos centrinėje dalyje esantį Umanės miestą aplankyti legendinio cadiko Nachmano Braclaviečio, chasidizmo braclavietiškos krypties pradininko, kapo.

Šiemet žydų naujieji metai švenčiami rugsėjo 18–20 dienomis.

Maldininkai neatsisakė savo kelionės, nors praėjusį mėnesį Ukrainos ir Izraelio vyriausybės paragino chasidus šiemet nevykti į 80 tūkst. gyventojų turinčią Umanę, baiminantis koronaviruso infekcijos protrūkio. 

Kijevas uždraudė iki rugsėjo pabaigos užsieniečiams atvykti į šalį, tačiau maldininkai iš įvairių šalių, įskaitant Prancūziją, JAV ir Izraelį, bando apeiti šį draudimą keliaudami per Baltarusiją.

Pasak Ukrainos, prie sienos perėjos yra maždaug 2 000 žmonių.

Ukrainos prezidentūra apkaltino Baltarusiją aštrinant įtampą palei bendrą sieną.

„Raginame Baltarusijos valdžią liautis kelti papildomą įtampą pasienyje“, – nurodoma prezidentūros pareiškime. Jame Baltarusija kaltinama suteikiant piligrimams tuščių vilčių, kad jiems bus leista patekti į Ukrainos teritoriją.

Abi šalys pažadėjo aprūpinti prie sienos susikaupusią minią būtiniausiais produktais, nors maldininkai skundžiasi, kad yra palikti šaltyje ir yra alkani.

„Tik mus įsileiskite“

Ukrainos valstybės sienų apsaugos tarnyba trečiadienį išplatino savo vadovo Serhijaus Deinekos kreipimąsi į maldininkus, kuriame jis sako, kad nė vienas iš jų į šalį nebus įleistas.

„Aš gerbiu jūsų tradicijas ir papročius, bet šiemet jūs negalėsite pasiekti Umanės. Galiu tai pakartoti – jeigu reikės – ir tūkstantį kartų“, – sakė jis.

Vaizdo įraše matyti, kaip šimtai žydų chasidų bando įtikinti Ukrainos sienos apsaugos pareigūnus padaryti jiems išimtį.

„Mes sutinkame su bet kokiomis sąlygomis ir nurodymais dėl koronaviruso. Tik mus įsileiskite“, – parašyta ant vieno ranka parašyto plakato, kurį laikė vienas iš tikinčiųjų.

Šiuo metu piligrimai yra įstrigę tarp dviejų sienos perėjų, nes Baltarusija jiems leido kirsti sieną.

„Šiuo metu situacija mums neleidžia įsileisti daugiau žydų chasidų į Ukrainą“, – sakė Ukrainos užsienio reikalų viceministras Jevhenas Jeninas  televizijos kanalui „Ukraina 24“.

Prie Ukrainos šiaurinės sienos Černihivo regione dislokuota šimtai teisėsaugos pareigūnų, kurie naktį praleido kariuomenės palapinėse, iš įvykio vietos pranešė AFP korespondentas.

Policijos užtvara

„Nuo vakar nebuvo jokių provokacijų, jokių įtemptų situacijų“, – sakė Ukrainos sienos apsaugos tarnybos atstovas Andrijus Demčenka.

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka trečiadienį paprašė savo vyriausybės susitarti su Kijevu dėl „žaliojo koridoriaus“, kad maldininkai galėtų pasiekti jiems šventas vietas Ukrainoje, pranešė jo atstovė. 

Baltarusijos ir Ukrainos santykiai yra įtempti, A. Lukašenkai apkaltinus Kijevą skatinant neramumus ir masinius protestus, kilusius paskelbus jo pergalę ginčytinuose praėjusio mėnesio rinkimuose.

A. Lukašenkos atstovė spaudai Natalija Eismont pareiškė, kad Baltarusija yra pasiruošusi parūpinti tikintiesiems transportą, kad jie galėtų pasiekti savo kelionės tikslą Ukrainoje, o paskui sugrįžti į Minsko oro uostą.

Pasienio apsaugos pareigūnų paskelbtame vaizdo įraše matosi dešimtys ultraortodoksų piligrimų tradiciniais drabužiais, viduryje kelio besimeldžiančių su knygomis rankose.

Prie sienos perėjos šalia palapinių matėsi sudėti lagaminai ir kelioniniai krepšiai.

Juos iš toliau stebėjo ukrainiečių pasieniečiai, iš riaušių policijos skydų sustatę užtvarą.

Siekdami užkirsti kelią koronaviruso plitimui šalyse, Ukraina iki rugsėjo pabaigos uždarė sienas užsieniečiams, o Izraelis nuo penktadienio įveda trijų savaičių karantiną.

Ukraina praneša užregistravusi daugiau nei 162 tūkst. koronaviruso atvejų, iš kurių daugiau nei 3 340 baigėsi mirtimi.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55