2020.09.16 16:15 |Kategorija:  Cover news with delay

VGT sprendimas dėl vakcinos įsigijimo būtų rekomendacinis – premjeras

Vilnius, rugsėjo 16 d. (BNS). Premjeras Saulius Skvernelis teigia siekiąs Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio dėl vakcinos nuo COVID-19 įsigijimo, nes tai klausimas, susijęs su valstybės ateitimi.

Vyriausybės vadovas tvirtina nebijąs prisiimti atsakomybės, juoba kad VGT nutarimas būtų tik rekomendacinis.

„Klausimas yra strateginis, tai priklauso Valstybės gynimo tarybos kompetencijai – nustatyti išėjimo iš krizės tam tikras gaires. Mes nekalbame apie jokius konkrečius pirkimus“, – trečiadienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Anot jo, VGT turėtų nuspręsti tokios strategijos ir taktikos Lietuva turėtų laikytis pirkdama vakciną nuo COVID-19.

„Kalbama apie vieną iš elementų, kalbant su vakcinavimu ir to elemento strateginę kryptį, kaip mes, kaip valstybė, galime pasielgti. Yra mažiausiai keturi variantai. VGT turėti priimti sprendimus“, – teigė premjeras.

Jis priminė, kad Valstybės gynimo taryba svarstė ir geležinkelio vėžės „Rail Baltic“ projektą, ir konkrečius pirkimus gynybos srityje.

„Tai svarbus klausimas visai mūsų valstybei, jos ateičiai, kadangi tai yra ne tik sveikatos krizė, tai susiję ir su kitais dalykais, nesinorėtų, kad liktume be vakcinos“, – tvirtino Vyriausybės vadovas.

Jis apgailestavo, kad prezidento patarėjas atsisakė susipažinti su sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos siųsta informacija.

„Gaila, kad taip pasielgta. Prezidento patarėjas nesugebėjo net pateiktos medžiagos perskaityti. Tai reiškia, kad tos informacijos negavo ir šalies prezidentas“, – sakė S. Skvernelis.

Jis vylėsi, kad VGT dėl vakcinos dar įvyks, juoba kad kol kas negautas formalus atsakymas, jog taryba nebus šaukiama.

Vyriausybė praėjusią savaitę kreipėsi į prezidentą, prašydama surengti VGT posėdį ir priimti sprendimus, susijusius su bendru Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos vakcinų nuo koronaviruso infekcijos įsigijimu.

Valstybės gynimo tarybos sekretorius, prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Darius Kuliešius trečiadienį BNS sakė, kad už vakcinų įsigijimą tiesiogiai atsakingas yra sveikatos apsaugos ministras, o siekis šį klausimą svarstyti VGT tėra bandymas išvengti atsakomybės.

Autorė Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: