2020.09.16 09:20 |Kategorija:  Cover news with delay

Austrija sako nematanti sąsajos tarp A. Navalno apnuodijimo ir „Nord Stream 2“

Viena, rugsėjo 16 d. (AFP-BNS). Austrija antradienį sakė nematanti būtinybės permąstyti planuojamo dujotiekio „Nord Stream 2“, nors kai kurios Europos šalys reiškia abejonių po Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimo.

Austrijos prezidentas Alexanderas Van der Bellenas (Aleksandras Van der Belenas) žurnalistams sakė nematantis „sąsajos tarp Navalno bylos ir „Nord Stream 2“.

Kalbėdamas šalia esant su vizitu atvykusiam Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, A. Van der Bellenas sakė, kad šis dujotiekis turėtų būti laikomas atskiru „komerciniu projektu“.

Austrijos firma OMV yra tarp Europos kompanijų konsorciume, dalyvaujančiame finansuojant jau kone užbaigtą 10 mlrd. eurų vertės dujotiekį, tiesiamą Baltijos jūros dugnu iš Rusijos į Europą.

Vėliau antradienį Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas (Sebastianas Kurcas), kuris taip pat kalbėjo dalyvaujant V. Zelenskiui, sakė sutinkantis su A. Van der Bellenu.

„Nord Stream“ mums Austrijoje yra... teigiamas projektas, – sakė S. Kurzas. – Mes manome, kad būtų gerai diversifikuoti, turėti galimybę naudotis skirtingais keliais energijai gaminti ir į Europą transportuoti.“

Tačiau jis pridūrė: „Pripažįstu, kad Ukrainos prezidentas ir aš į tai žiūrime skirtingai.“

V. Zelenskis sakė suprantantis, kad Austrija minimą projektą vertina kaip savo ekonomikai ir verslui svarbų dalyką, bet pridūrė, jog norėtų, kad šis dujotiekis būtų vertinamas iš Ukrainos požiūrio taško.

Ukraina šiuo metu gauna nemažai pajamų iš rusiškų gamtinių dujų transportavimo ir baiminasi, kad pradėjus veikti „Nord Stream 2“ liks nuošalyje.

Europos Sąjungos narės Lenkija ir Baltijos valstybės taip pat nepritaria šiam projektui, dėl kurio didžiulį spaudimą daro JAV, kritikuojančios Europos šalis dėl jų priklausomybės nuo Rusijos tiekiamos energijos.

Tačiau A. Van der Bellenas sakė, kad „tokie klausimai dėl ekonominės politikos vis dar sprendžiami Europoje, o ne Vašingtone“.

Vokietija seniai gina „Nord Stream 2“, bet kanclerė Angela Merkel praėjusią savaitę sakė, kad neatmes galimų pasekmių projektui, jei Maskvos atsakas dėl A. Navalno apnuodijimo bus nepatenkinamas.

Garsiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas praėjusį mėnesį pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Sibiro, kur jis buvo nuvykęs tirti korupcijos ir propaguoti savo „išmaniojo balsavimo“ kampanijos prieš regionų rinkimus.

Lėktuvui skubiai nutūpus 44 metų politikas buvo nugabentas į Omsko miesto ligoninę, o po kelių dienų pervežtas į Berlyno kliniką, kur gydytojai nustatė, kad jis buvo apnuodytas nuodais iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“.

Rusija šias išvadas atmetė.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: